Alles over Botox® in 1 post

Alles over Botox
26 juli 2020 rma_ya7hi5p2 0 Comments

Heb je zelf al eens Botox® geprobeerd of heb je er misschien alleen nog maar veel over gehoord en twijfel je nu ook? Na deze post hoef je niet meer te googelen, want alles wat je wilt weten staat hier. Én… je kunt een goed besluit nemen of je het ook eens wilt gebruiken.

phitex (en ik) heeft er geen enkel belang bij of jij wel of geen botox gebruikt, dus al deze informatie is zoveel mogelijk onbevooroordeeld, zonder bijbedoelingen en zo neutraal en volledig mogelijk. Hierdoor krijg je informatie over Botox® op een andere manier aangereikt dan dat een kliniek die eraan verdient, zou doen. Hierdoor kun je een eerlijke afweging maken voor jezelf als je erover denkt om Botox® te gaan gebruiken.

Ik heb zelf een aantal keer Botox gebruikt voor mijn voorhoofd. Bij navraag bleek dat geen enkele arts volledig was in zijn informatie naar mij toen ik vroeg naar eventuele bijwerkingen (op langere termijn) en eventuele nadelen. Dat is voor mij de reden om in deze post jouw álles te vertellen over Botox, zodat je een eerlijke afweging kunt maken als je het overweegt te gaan doen.

Ooit gehoord van een Botox®-neus, Spock-wenkbrauwen, sadducklip of het verband tussen Botox® en een terroristische aanslag? Je leest het hier!

 

Wat is Botox®?

Botox® is een merk. De werkzame stof in dit product is Botulinetoxine (Clostridium botulinum-toxine) (BTX). Dit is een neurotoxisch gif, dat door de bacterie Clostridium botulinum wordt geproduceerd. Dit is een type eiwit dat op zenuwcellen inwerkt door ze uit te schakelen. Hierdoor krijgen de spieren geen signaal meer om samen te trekken. Hierdoor zijn de spieren uitgeschakeld. Wanneer de spieren niet meer bewegen, blijft ook de bovenliggende huid bewegingsloos. Daardoor verdwijnen mimiekrimpels snel. Botox® werkt met name goed bij expressierimpels zoals fronsrimpels, kraaienpootjes, voorhoofdrimpels en rookrimpels, denk aan het horizontale lijntje bovenaan de neus, ook wel ‘rabbit nose’ genoemd.

Botox® werd eind jaren tachtig voor het eerst als geneesmiddel geregistreerd in Amerika. In Nederland wordt het middel inmiddels voor verschillende kwalen gebruikt, bijvoorbeeld voor spierspasmen en overmatig zweten. Pas sinds 2009 wordt Botox® ook gebruikt als cosmetisch middel voor bepaalde delen van het gezicht.

Het is het meest potente gif dat bekend is. Ongeveer 100 gram zou voldoende zijn om de hele wereldbevolking ‘lam’ te leggen. Daarover zo meteen meer…
Er zijn verschillende soorten ‘Botox®’ Het bekendste A- merk botulinetoxine is nog steeds Botox® van de Amerikaanse fabrikant Allergan.

Alles over Botox

Hetzelfde product (dus Botox®) wordt als Vistabel® geleverd. Ipsen produceert Dysport® en Azzalure®, en Merz Aesthetics produceert Bocouture® en Xeomin®. Tussen al deze producten zitten kleine chemische verschillen en sommige producten gebruiken andere units om doseringen uit te drukken. Ook wordt er gezegd dat Azzalure® zich iets meer verspreidt dan Botox® en Bocouture®. Daarnaast is Bocouture® ontdaan van de eiwitten rondom het toxine waardoor de kans op immuun- en allergische reacties nog kleiner wordt. Er kan gesteld worden dat er geen grote verschillen tussen de verschillende producten zijn in werking en werkingsduur en dat de voorkeur vooral ligt bij de behandelend arts en patiënt.

Cijfers

Een van de grootste producenten, Allergan, boekt een jaaromzet van om en bij de 2 miljard(!) dollar per jaar. Voor deze ene producent dus. Hierdoor blijft er voldoende geld over voor een stevige marketing. Allergan werkt nu aan een nieuwe reclamecampagne die de naam ‘Bo-curious’ meekrijgt en waarvoor verschillende video’s in productie zijn. De video’s mikken vooral op een jonger publiek en ook op mannen. Het aantal behandelingen bij mannen liep in 2015 al op tot 13% van het totaal in de markt voor de esthetische gezichtsbehandeling. Verwacht wordt dat dit percentage snel zal verdubbelen.

Wereldwijd worden iets meer dan 6.000.000 Botox-behandelingen gedaan, een stijging ten opzichte van de jaren ervoor en voor het eerst de meest uitgevoerde cosmetische ingreep. Met name in de Verenigde Staten is het gebruik van botox populair. En vooral bij vrouwen, botox of niet: 87,5 procent van de Botox-behandelingen in 2013 werd bij vrouwen uitgevoerd. Alle artsen (en dus ook huisartsen) mogen dat. Tandartsen ook. Zelfs sommige verpleegkundigen met de nodige juridische kunstgrepen doen dit. Het gebruik van Botox® als cosmetisch product valt strikt genomen niet eens onder zorg en dus ook niet onder de wet die zegt dat alleen artsen het middel mogen toedienen.

In Nederland worden ongeveer 25.000 Botox-behandelingen per jaar uitgevoerd, volgens de registraties, in praktijk zal dit aantal veel hoger liggen. De gemiddelde prijs voor een Botox-behandeling ligt rond de 295 euro. Maar dit overzicht is zeker niet compleet. Het wegwerken van rimpels met Botox® valt namelijk vaak niet onder de verzekerde zorg en wordt daarom niet landelijk geregistreerd. En tsja, wie geeft het graag toe?

 

Voordelen

Je rimpels verdwijnen

Doordat de zenuw die de spiertjes in de huid worden uitgeschakeld, krijgen de spiertjes geen prikkel meer om aan te spannen. Daardoor wordt de huid niet steeds in ‘een plooi’ getrokken en verdwijnt deze plooi, beter gezegd, verdwijnt de rimpel. Dit effect houdt 3-5 maanden aan. Daarnaast kan geen enkele antirimpelcrème op tegen Botox® en is Botox® dus relatief ook nog eens een goedkope oplossing. Voor zover een crème al rimpelverminderend werkt, kan deze nooit zo precies effect sorteren dan dat Botox® hiertoe in staat is en toegediend kan worden.

Een natuurlijk resultaat

Als je niet te veel krijgt ingespoten en op precies de juiste plaatsen, dus als je door een ervaren en goede behandelaar wordt behandeld, dan kun je gewoon nog fronsen en zichtbaar verbaasd kijken, met de nodige ‘rimpels’ die daarvoor nodig zijn.

Snelle behandeling

Een behandeling kost maar een half uurtje, zo gedaan dus en geen snijwerk en zichtbare gevolgen voor de omgeving die naar je kijkt. Niet voor niets wordt het een lunchtime treatment genoemd.

Een Botox-behandeling is veilig

Een botoxbehandeling is veilig in die zin dat het geen gezondheidsrisico’s op korte termijn geeft. Enkele effecten op lange termijn zijn wel bekend en die lees je onder de nadelen. Wel zijn er contra-indicaties en die benoemen wij hier later. Contra-indicaties wil zeggen, dat er persoonlijke (lichamelijke) omstandigheden kunnen zijn, waardoor Botox® schadelijke effecten kan hebben.
Botox® wordt niet alleen in de cosmetische industrie gebruikt, maar kent ook veel medische toepassingen. Omdat Botox® onder de Geneesmiddelenwet valt, is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten en bijwerkingen van dit middel. Er zijn in de dertig jaar dat Botox® op de markt is, geen nadelige effecten voor de gezondheid of ernstige complicaties gevonden.

Het effect van Botox® is tijdelijk (kan ook een nadeel zijn)

Een botoxbehandeling is niet permanent: Botox® is een natuurlijke stof die na verloop van tijd wordt afgebroken door het lichaam. In de meeste gevallen verdwijnt het effect van de behandeling na drie tot vijf maanden. Wanneer je niet tevreden bent met het resultaat, is dit na een aantal maanden weer verdwenen.

Botox® heeft medische toepassingen

Dit is de reden waarvoor Botox® oorspronkelijk is ontwikkeld. Zo meteen lees je nog een aantal medische aandoeningen waarvoor het met succes toegepast wordt.

 

Nadelen

Negen van de tien keer krijg je de nadelen niet te horen (en zeker niet alle) wanneer je voor een Botox-behandeling langsgaat. Door deze post hoef je zelf niet meer op zoek en ben je volledig geïnformeerd over de nadelen en bijwerkingen die je kunt verwachten als je Botox® gebruikt.

Rare rimpels ontstaan

Omdat sommige gezichtsspieren worden uitgeschakeld gaan andere gezichtsspieren gaan de functies van de uitgeschakelde spieren compenseren.

Er ontstaan dan bijvoorbeeld rimpels op onnatuurlijke plekken, zoals aan de zijkant van de neus. Dit typische verschijnsel wordt ook wel een ‘botox-neus(je)’ genoemd. Stel dat je fronsrimpel wordt behandeld, dan kun je in principe niet meer fronsen. De spieren naast je neus, waar geen botox in zit, nemen de functie tijdelijk over. Alles in je gezicht fronst, behalve waar je van nature fronst, tussen je wenkbrauwen. Omdat de andere spieren die hier dichtbij zitten het fronsen overnemen, ga je bijvoorbeeld fronsen of lachen met je neus.

Een ander voorbeeld is een extra rimpel aan de buitenzijde, schuin boven de wenkbrauwen, dit worden ook wel ‘Dr. Spock-wenkbrauwen’ genoemd. Ook kan het effect zijn dat de wenkbrauwen onnatuurlijk ver omhoog komen te staan. Deze ‘compensatierimpels’ treden op binnen veertien dagen na behandeling.

Ongemerkt verslaafd

Botox® kan verslavend worden. Omdat Botox® in dat geval drie tot vier keer per jaar wordt toegepast en meerdere jaren achter elkaar, ontstaat er voortijdige huidveroudering en ontstaan er putjes of deukjes in het gezicht. Doordat de Botox® een gladde, rimpelloze uitstraling geeft vallen andere rimpels ineens meer op.

Daarnaast ontstaan er (extra) (compensatie)rimpels op andere plekken. Omdat deze ook worden meebehandeld is het gevolg dat een steeds groter oppervlakte van de gezichtshuid wordt gebotoxt en de verslaving is ontstaan.

Onvakkundige behandeling

De kennis en ervarenheid van degene die jouw Botox® zet, is bepalend voor een mooi resultaat. Wanneer deze de behandeling onvoldoende kundig uitvoert, is er kans op bijvoorbeeld hangende oogleden of ontstaat er asymmetrie in het gezicht.

Bij bijvoorbeeld de behandeling van een gummismile (bij het lachen wordt het tandvlees zichtbaar) kan bij overdosering een ‘sadducklip’ ontstaan, waarbij de bovenlip continue over de onderlip blijft hangen. Een andere minder intelligente uitstraling kun je krijgen wanneer het kingebied is behandeld of bij een behandeling tegen tandenknarsen. Hierbij blijft je mond een maand of vijf een stukje openhangen.

Wanneer de Botox eenmaal in je spieren is gespoten, is er geen manier om het weer te verwijderen. Wel breekt het lichaam zelf de Botox® weer af en de effecten zijn na ongeveer 6 maanden verdwenen.

Kleine zichtbare effecten direct na de behandeling

Deze complicaties komen zelden voor en zijn ongevaarlijk. Denk aan roodheid of zwelling van de huid en blauwe plekken op het behandelde gebied. Deze bijwerkingen trekken binnen een of twee dagen weg en zijn goed te camoufleren met make-up.

Onherstelbare putjes en deukjes

Bij het herhaaldelijk gebruiken van Botox® worden de betreffende gezichtsspieren stilgelegd. Hierdoor sterft de spier langzaam af (spieratrofie) De spier verschrompelt dan en dat wordt zichtbaar als een deukje in de huid. Dit komt niet meer goed. Dit effect treedt al op na een aantal jaar continu botoxgebruik.

Versnelde huidveroudering

Omdat je gezichtspieren uitgeschakeld zijn, is er een verminderde doorbloeding.
Gevolg: Minder stofwisseling in je huid en daardoor een snellere veroudering van je huid (binnen 10 jaar duidelijk zichtbaar). Op plekken waar de huid niet meer beweegt, neemt de doorbloeding af en daarmee de stofwisseling van de huid. Dat wil zeggen dat de huid geen bouwstoffen, zuurstof meer krijgt aangeleverd door bloed. Ook kunnen afvalstoffen minder worden afgevoerd en hopen zich op in de huid.

Als je al gevoelig bent voor huidonzuiverheden zoals kleine ontstekinkjes of acne, dan verergeren deze. Het gevolg is al met al dat de algehele kwaliteit van de huid in snel tempo en onomkeerbaar(!) achteruit gaat. Op die manier werkt Botox® versnelde huidveroudering in de hand.

Daarnaast nemen rimpels op den duur juist toe door het gebruik van Botox®. Niet alleen door een algehele verslapping en verzwakking van de huid zoals hierna toegelicht, maar ook omdat de talgproductie een maand na een injectie met Botox afneemt. Omdat talg zeer belangrijk is omdat huid soepel en voldoende gehydrateerd te houden is een tekort aan talg is een van de factoren van vroegtijdige veroudering. Je huid verliest haar natuurlijke bescherming, droogt uit en gaat rimpelen.

Tegenwoordig is het geen uitzondering dat begin twintigers al beginnen met Botox®. Ik ben van mening dat zij er op hun dertigste (onherstelbaar) ouder uitzien dan ‘niet-gebruikers’.

Kwaliteit van (non-verbale) communicatie neemt af

De meeste communicatie tussen mensen vindt onderbewust plaats en wordt ingegeven door non-verbale communicatie. Dit kunnen lichaamshoudingen zijn, maar vooral vindt deze non-verbale communicatie plaatst door micro-expressies in het gezicht. Deze zijn nauwelijks bewust waarneembaar maar brengen onderbewust veel informatie en emotie over.

Daarnaast zijn er de wat grovere bewegingen in het gezicht die een belangrijke rol spelen in de communicatie. Deze beide vormen van expressie worden aanzienlijk verminderd door het gebruik van Botox®.

Als daarbij je mond een stukje blijft openhangen en je wenkbrauwen te ver omhoog blijven staan, ook al begrijp je heel goed wat er gezegd wordt, dan gaat jouw communicatie waarschijnlijk af en toe met enig onbegrip verlopen…

Verslapping en verzakking van de huid

Te jong beginnen met herhaalde botoxbehandelingen leidt ertoe dat de spieren uiteindelijk te veel ontspannen waardoor je gelaatstrekken sneller gaan verslappen en dus verzakken. Uiteindelijk krijg je hierdoor meer rimpels.

De hierbovengenoemde spieratrofie staat een gezond huidherstel in de weg staat en werkt dus huidveroudering en rimpels in de hand. De verklaring is dat de fibroblasten (de cellen die voor de stevigheid van onze huid zorgen) collageen aanmaken doordat zij geprikkeld worden door de beweging van onze gezichtsspieren. Juist dit collageen zorgt voor de stevigheid van je huid en zorgt voor de spanning, tractie, en weerstand die onze mimiek de huid geeft. Het collageen in de huid is voor te stellen als een soort van netwerk van draden door heel je huid heen. De gevolgen van Botox® leiden ertoe dat dit netwerk verbroken en beschadigd wordt.

Door Botox® te gebruiken draag je bij aan dierenleed

Wist je dat er (per fabrikant) voor de productie van 1 jaar Botox® ongeveer 300.000 muizen overlijden?

Helaas gaan deze ook nog eens niet ‘gewoon’ dood. Om de sterkte van de geproduceerde Botox® te kunnen bepalen wordt deze namelijk in de buik gespoten van een muis. Vanaf dat moment lijdt de muis aan verlammingsverschijnselen, verminderd zicht en ademnood door verlamming van de ademhaling. Naast de extreme angst en pijn die zij ervaren, duurt ‘het stikken’ drie à vier dagen.

Het gaat hier om de LD50 test. Hierbij worden verschillende groepen muizen bij elkaar in een kooi gezet en elke groep krijgt een andere dosering. Hierna wordt gekeken bij welke hoeveelheid van de Botox® 50% van de dieren overlijdt. Deze hoeveel is de hoeveelheid die verkocht wordt voor behandelingen.

Dierproeven cosmetica

Eigenlijk is het best vreemd dat Botox® wordt getest op muizen. Officieel mogen cosmetische middelen en zelfs de afzonderlijke grondstoffen namelijk niet getest worden op dieren. Probleem is alleen dat Botox® van oorsprong een middel is voor medische toepassingen. Dat mag dus wel getest worden op dieren. Door een maas in de wet valt Botox® daarom onder medicatie en zijn dierproeven toegestaan.

De wettelijke definitie van cosmetica geeft onder andere aan dat iets cosmetica is, wanneer het op de huid wordt aangebracht. Botox® voor cosmetische doeleinden wordt geïnjecteerd, dus ondanks het verbod op dierproeven voor cosmetica, mogen er voor Botox® gewoon dierproeven gedaan worden. Ondertussen zijn botoxproducten wettelijk alleen geregistreerd als geneesmiddel; en niet als cosmetisch product.

En nu ontstaat het probleem: De Voedsel & Waren Autoriteit NVWA wil er echter niet op handhaven omdat het een geneesmiddel betreft; en de Inspectie voor de GezondheidsZorg (IGZ) wil hier niet op handhaven omdat zij niet op cosmetische toepassingen controleren – dat is een taak van de NVWA zeggen zij. En zo is het cirkeltje rond.

Het goede nieuws is dat het Amerikaanse bedrijf Allergan goedkeuring heeft gehad van de Amerikaanse en Europese autoriteiten voor het gebruik van een niet-dierlijke celtestmethode. Daardoor hoeft Allergan geen proeven meer op muizen te doen. Andere fabrikanten, waaronder het Japanse bedrijf Eisai, blijven helaas nog steeds de dieronvriendelijke LD50-test doen. Als je niet wilt bijdragen aan de dieronvriendelijke testen, kun je er vanaf nu dus voor kiezen om alleen Botox® van Allergan te laten inspuiten. Dit kun je navragen bij de kliniek, zij weten met welk merk zij werken.

 

Oplossingen

Ook al lijken er veel nadelen te zijn van het gebruik van Botox®, deze zijn makkelijker op te lossen dan dat je denkt. Wij geven je hieronder voor al deze nadelen een (soms gedeeltelijke) oplossing.

Veel hangt af van de mate waarin je Botox gebruikt, de frequentie en de hoeveelheid die je per keer krijgt ingespoten. Wat betreft het laatste, hier een goede en ervaren behandelaar het verschil in maken. De dosering in over het geheel genomen goed als je 2 weken na behandeling nog gewoon alle gezichtsexpressies kunt tonen, hetzij in mindere mate. Hierdoor voorkom je ook dat andere spieren de expressies (geheel) gaan overnemen. Tegelijk zal het nadeel van verminderde communicatie nagenoeg geen rol spelen hierdoor. Als je nog gewoon kleine expressies kunt blijven vertonen na veertien dagen na behandeling blijven de fibroblasten in je huid geprikkeld om collageen aan te blijven maken, waardoor je vroegtijdige huidverslapping in grote mate voorkomt.

Een goede behandelaar zal, zeker als je nieuw bent, bij de eerste behandeling eerder te weinig zetten dan teveel en je aanbieden om terug te komen als je er toch nog iets bij wilt.

Het verslavende effect heb je zelf eigenlijk in de hand. Een duidelijk handvat hiervoor is het gewoon op twee keer per jaar te houden en proberen te blijven zien dat een kleine expressie ook mooi kan zijn. Een goede huidverzorging met producten zonder irriterende ingrediënten, goede voeding en nachtrust doen heel veel voor een mooie huid. Daarnaast is er minder Botox® nodig om rimpels te verminderen als niet rookt, niet te veel drinkt en je huid minimaal blootstelt aan UV.

Door je botoxbehandelingen tot twee per jaar te beperken, kan voorkómen worden dat je spiertjes (teveel) afsterven omdat zij toch nog gewoon een aantal maanden (een beetje) actief kunnen blijven (zonder dat dit gelijk rimpels geeft). Hiermee voorkom je in grote mate een versnelde huidveroudering en deukjes in je huid. ‘Preventief’ beginnen met Botox®, dus als je nog in de 20 bent, lijkt mij (tien jaar later) meer schade opleveren dan voordeel bieden. Een mooi moment om te beginnen met Botox® is het moment dat je dynamische rimpels statisch worden. Dynamische rimpels zijn rimpels die alleen zichtbaar zijn als je de betreffende spiertjes aanspant, maar daarna weer geheel verdwijnen. Statische rimpels zijn continue zichtbaar, dus ook als je de spiertjes niet aanspant.

Het nadeel van dierenleed zoals beschreven, kan simpel worden weggenomen door alleen Botox® te gebruiken van het bedrijf Allergan. Dit bedrijf doet geen proeven meer op muizen. Je behandelaar kan je vertellen bij welke leverancier zij hun Botox® inkopen.

Botox

Medische toepassingen

Naast cosmetische toepassingen wordt het ook toegepast bij medische aandoeningen waar medicijnen of behandelingen geen of onvoldoende resultaat geven. Hier zetten we ze kort op een rijtje:

• Overmatig zweten (hyperhidrose)
• Spasticiteit, bijvoorbeeld bij cerebrale parese of na een CVA / beroerte
• Verschillende vormen van dystonie (een groep ziekten waarbij de spierspanning in het lichaam te hoog is), zoals torticollis
• Migraine
• MS-klachten
• Tremorenspasmodica, blefarospasme, schrijfkramp, spasmodische dysfonie en fissura ani
• Tandenknarsen
• Gummismile
• Urine incontinentie , bijvoorbeeld door een overactieve blaas
• Problemen met de sfincter (kringspier/anus) en bij bijvoorbeeld problemen met het ledigen van de blaas. Het wordt toegediend door middel van een plaatselijke injectie.
• Botuline wordt door neurologen en revalidatieartsen gebruikt om spastische spieren te laten ontspannen bij bijvoorbeeld bij patiënten die een hersenberoerte hebben gehad.
• Patiënten met nekdystonie hebben, een neurologische aandoening en daardoor last van motorische stoornissen, aanhoudende samentrekking van spieren of spiergroepen en/of herhaalde bewegingen in de nek. Behandeling met Botulinetoxine A zorgt ervoor dat de verkrampingen minder worden, met als gevolg dat de patiënt minder pijn in zijn nek heeft. Patiënten die scheelzien kunnen ook behandeld worden met Botulinetoxine. Bij deze behandeling wordt het Botulinetoxine in een kleine dosis ingespoten in de spieren rondom het oog. Deze behandeling is veel minder ingrijpend dan een operatie waarbij de oogspieren chirurgisch worden verplaatst.
• Botulinetoxine wordt daarnaast geïnjecteerd in de spieren van de slokdarmwand als behandelingsmethode tegen de effecten van achalasie. Achalasie is een bewegingsstoornis van de slokdarm. Deze bewegingsstoornis wordt veroorzaakt door een verminderde zenuwvoorziening. Bij achalasie is de zenuwvoorziening in het onderste deel van de slokdarm verminderd. Voedsel kan niet goed door de slokdarm heen en hoopt zich op boven het sluitspiertje.

 

Contra-indicaties

Er zijn redenen waarom je geen Botox® mag gebruiken. Helaas worden deze redenen lang niet altijd allemaal nagevraagd, terwijl de gevolgen vervelend kunnen zijn. Om ervoor te zorgen dat het voor jou veilig is als je Botox® wilt gaan gebruiken, laten we hier zien wanneer je dit om gezondheidsredenen niet mag doen.

• Bij zwangerschap en het geven van borstvoeding
• Bij het gebruik van bloedverdunners, spierverslappers en antibiotica
• Als je een spierziekte hebt, zoals myasthenia gravis, amyotrofe laterale sclerose of het Eaton-Lambertsyndroom. Soms gebruiken artsen het middel juist wel bij mensen met een spierziekte wel tegen kwijlen.
• Als je pas geleden bent ingeënt tegen tetanus
• Sommige geneesmiddelen, zoals aminoglycoside antibiotica, kunnen het effect van Botox® te veel versterken
• Als je een infectie op de plaats waar de injectie moet worden uitgevoerd

Gevolgen als je het tóch gebruikt

Overgevoeligheidsreacties na behandeling met botulinetoxine komen zelden voor. Symptomen van deze reacties zijn anafylaxie, netelroos en kortademigheid.

Wanneer je lijdt aan neurologische ziektes, in het bijzonder ziektes die te maken hebben met de motorische neuronen, wordt afgeraden om een behandeling met botulinetoxine te ondergaan. Effecten van een botulinetoxine behandeling bij deze mensen kunnen moeilijkheden met slikken en ademhalingsproblemen zijn.

Verder zijn er gevallen bekend van mensen met cardiovasculaire aandoeningen die te maken kregen met hartritmestoornissen en myocardinfarcten. Doordat er tijdens de productie van botulinetoxine humaan albumine wordt toegevoegd, bestaat er een risico dat er virussen worden doorgegeven door de behandeling met botulinetoxine. Screening van donoren en processen tijdens de fabricatie maken dit risico zo klein mogelijk. Na een behandeling kun je last krijgen van ptosis, hoofdpijn, longontsteking en misselijkheid.

 

Wist je dat?

Botox® (hierna BTX genoemd) het meest potente gif is dat we kennen? Ongeveer 100 gram is voldoende om de hele wereldbevolking lam te leggen.

Door de hoge toxiciteit lijkt BTX erg geschikt te zijn als biologisch wapen. Personen die op die manier zijn blootgesteld hebben langdurige beademing nodig. Verder is het niet moeilijk te produceren als een staat de goede faciliteiten heeft. Ook is het makkelijk te vervoeren en is de opgeloste stof in de te gebruiken concentraties kleur-, geur- en smaakloos.

Bekend is dat Japan, de Verenigde Staten, Duitsland en de Sovjet-Unie BTX geproduceerd hebben om te gebruiken als wapen. Onderzoek naar BTX als wapen begon in de jaren 30 in Japan. 10 jaar later begonnen ook de VS en Duitsland hier onderzoek naar. De naam waaronder onderzoek naar BTX gedaan was in de VS: Agent X. Naar aanleiding van het Verdrag biologische wapens zijn in 1975 alle voorraden in de VS vernietigd. Deze conventie was ook getekend door Rusland en Irak, deze zijn echter doorgegaan met onderzoek en opbouwen van voorraden tot in de jaren 90. In 1995 heeft Irak bekendgemaakt dat het de beschikking had over ten minste 11.000 liter botulinetoxine in speciaal daarvoor geprepareerde SCUD raketten.

Vanwege deze extreme giftigheid is botuline een van de stoffen waar deskundigen in chemische/biologische oorlogsvoering zich zorgen over maken in verband met terroristische aanslagen. Doordat weaponized BTX erg gevaarlijk is, is het een Category A biological warfare agent. Dit is de zwaarste categorie, en hier mag alleen in strikt gecertificeerde omgevingen mee worden gewerkt. Dit is ook een van de redenen dat terroristen nog nooit een aanslag hebben gepleegd met BTX, doordat de kosten van de productie erg hoog zijn. En het produceren van weapons-grade-BTX is ook erg gevaarlijk voor de producent.

Verder is expertise nodig op het gebied van micro-biologie. Tussen 1990 en 1995 heeft de Japanse sekte Aum Shinrikyo geprobeerd botulinetoxine te gebruiken voor drie verschillende aanslagen. Deze zijn echter mislukt. Mocht een aanslag lukken, dan zijn de gevolgen erg groot. Niet alleen zal het aantal doden hoog zijn, ook zal het aantal slachtoffers snel toenemen, doordat ziekenhuizen niet de capaciteit hebben om de slachtoffers de medische zorg te geven die nodig is, zoals de langdurige beademing.

 

En?

Ben je er al uit of je een botoxbehandeling wilt?

Zoals je ziet spelen er meer factoren een rol dan dat je waarschijnlijk dacht. Voor mij was het meest verrassende dat Botox® een hele mooie werking heeft, maar dat je de prijs in de jaren daarna in meer of mindere mate terugbetaalt met een extra veroudering van de huid die niet meer te herstellen is.

Soms vragen mensen me wat wijsheid is. Wel of niet doen?

Het is een persoonlijke keuze met eigen verantwoordelijkheid voor de gevolgen. Als je die voor lief neemt, oke. De rode draad mag duidelijk zijn, hoe jonger je begint, des te groter en vooral langer zijn de negatieve gevolgen. En des te groter de investering achteraf.

Heb je vriendinnen of vrienden die het overwegen? Dan vind ik het leuk als je de link van deze post doorstuurt aan hen! En waarschijnlijk doe je hen ook een plezier.

Alles over Botox® in 1 post was last modified: juli 26th, 2020 by rma_ya7hi5p2