Zuurgraad van de huid en het microbioom

Microbioom van de huid Phitex
13 juli 2020 rma_ya7hi5p2 0 Comments

Wist je dat de (slechte) bacteriegroei op je huid toeneemt omdat je je wast? …de huid van pasgeboren baby’s een heel andere zuurgraad heeft? De zuurgraad van jouw huidproducten bepaalt in hoeverre het het microbioom van jouw huid beschadigt?

Én, wat de laatste tijd steeds meer onder de aandacht komt is dat het dagelijks gebruiken van exfoliërende producten er voor zorgt dat het microbioom van je huid kapot gaat, verzwakt en volledig uit balans wordt gebracht met alle gevolgen van dien. Afgelopen maand stond dit nog uitgebreid beschreven in de vakbladen. (zie ook: “De Beauty Professional en “Esthé”, beide editie 6, 2020 vanaf p.16).

Misschien heb je vaak een product gekocht voor je huid om wat erin zit, maar heb je je nog nooit bedacht of jouw product wel een goede zuurgraad heeft voor je huid. Juist een goede zuurgraad is belangrijk om te voorkomen dat je huid verzwakt, of te snel veroudert of gaat ontsteken. Na deze post weet je er alles over en kun je je huid mooier en sterker maken.

Na het lezen van deze post weet je er alles over en kun je de beste keuze maken voor jouw ideale skincareroutine. Ik zeg wel eens: ‘Een gezonde huid is de beste foundation!’. Deze post helpt jou ieder geval dat je minder foundation nodig hebt!

Wat is dat nou eigenlijk, een ‘zuurgraad’?

Dat leg ik je graag op een makkelijk manier uit.

Een vloeistof (maar ook een crème) kan zuur zijn of juist niet zuur. Als iets juist niet zuur is noemen we het ‘basisch’. Je huid zelf is een beetje zuur trouwens. De mate van ‘zuurheid’ wordt uitgedrukt in een ‘pH-waarde’. Deze pH-waarde is minimaal ‘0’ en maximaal ‘14’. Als een pH-waarde laag is, zeg maar van 0-6 dan is iets zuur. Is de pH-waarde hoog, van 8-14 dan is iets juist niet zuur, of beter gezegd basisch. Basisch is dus het tegenovergestelde van zuur. Als een pH-waarde 7 is, is iets ‘neutraal’ dus niet zuur en ook niet basisch. Dus hoe lager dus de pH-waarde, hoe zuurder iets is*. De huid heeft een pH-waarde van 5,3 en is dus een klein beetje zuur.

*Een veelgemaakte denkfout is dat er gedacht wordt dat, hoe hoger de pH-waarde, des te zuurder iets is. Dat is fout. Het is dus precies andersom, namelijk: Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder iets is.

Zuurgraad van de huid

 

Waarom is je huid een klein beetje zuur?

Je huid is een klein beetje zuur (pH=5,3) omdat de slechte bacteriën op je huid niet kunnen overleven bij deze zuurgraad. De goede bacteriën, die je ook op je huid hebt om een gezonde weerstand te hebben, kunnen juist prima overleven bij deze zuurgraad van 5,3! Als je dus producten gebruikt die een andere zuurgraad hebben als je huid, verander je de natuurlijke zuurgraad van je huid. Daardoor overleven de slechte bacteriën en gaan de goede bacteriën die je hard nodig voor een goede weerstand hebt juist dood! Hierdoor verzwakt je huid en ben je bevattelijk voor huidontstekingen. Onder andere genezen acne-ontstekingen daardoor slecht en is er meer kans op het ontstaan van rosacea en bijvoorbeeld verschillende vormen van eczeem.

 

Maar welke producten zijn dat dan?

Simpel gezegd zijn dat alle producten die een andere zuurgraad hebben als jouw huid. En nu komt het, je kunt niet op de verpakking zien van jouw product welke zuurgraad het product heeft. Maar in deze blogpost vertel ik je hoe je toch kunt weten of een product jouw huid verzwakt door een verkeerde zuurgraad. De meest belangrijke beschermlaag van de huid, het microbioom, wordt beschadigd door een verkeerde zuurgraad. Hierdoor kan de huid geen weerstand meer bieden tegen bacteriën, schimmels en virussen. Omdat het microbioom is verstoord en verzwakt, ontstaan ontstekingen, schimmelaandoeningen en eczeem. Ook, en dat is misschien nog wel het grootste probleem, is de huid niet meer in staat om zelf onzuiverheden en verstoringen aan te pakken.

Hier 4 goeie tips die 90% van de ellende kunnen voorkomen:

Zure producten. Producten met glycolzuur of salicylzuur bijna altijd té zuur. Zeker als bijvoorbeeld glycolzuur bovenin de ingrediëntenlijst staat. Glycol en Salicyl zijn namelijk pas optimaal werkzaam bij een (zure) pH-waarde van 3,8(!) of lager. Hierdoor trekt het de gezonde zuurgraad van de huid die een pH-waarde heeft van 5,3 naar beneden, of wel de huid wordt verzuurd. Het natuurlijke microbioom van de huid wordt ontregeld en goede bacteriën die nodig zijn voor een goede weerstand gaan doodt. Het kopen van dit soort producten verzwakt dus je huid en maakt je huid gevoeliger voor ontstekingen. Daarom zit er in Phitex® ClearUp geen Glycol- of salicylzuur en natuurlijk heeft Phitex dezelfde pH als de huid waardoor de zuurgraad van de huid niet verstoord wordt. Hierdoor wordt het microbioom gerespecteerd en in balans gehouden.

Claims van de fabrikant. Meestal vermeldt de fabrikant van jouw product geen pH-waarde op de verpakking. Logisch, want dan zou je hem eerder laten staan, want veel producten hebben namelijk een andere pH-waarde dan jouw huid, waardoor ze jouw huid verzwakken. Soms wordt de pH-waarde wel vermeld. Maar let op, als er staat ‘pH-neutraal’ is het dus eigenlijk een pH van 7, dus ook slecht voor je huid omdat de pH-waarde van je huid 5,3 is. Als er staat ‘huid-pH-neutraal’ of ‘pH-huid-neutraal’, dán is het ok en mag je ervan uitgaan dat het dezelfde, gezonde zuurgraad heeft als jouw huid. Goed om te weten, als een slechte pH van ene product jouw huid verzwakt, blijf je afhankelijk van het product. Phitex werkt omgekeerd en is pH-huidneutraal en zorgt er juist voor dat je steeds minder Phitex nodig hebt omdat het je huid sterker maakt. Daarbij zorgt Phitex er voor dat het microbioom wetenschappelijk bewezen versterkt wordt. Wel zo gezond! Wel zo eerlijk!

Water. Ook water is slecht voor je huid. Ik bedoel dan véél water op je huid, bijvoorbeeld als je doucht of gewoon je gezicht wast. Water verstoort namelijk ook de natuurlijk zuurgraad van de huid omdat water (in Nederland) een pH-waarde heeft tussen de 7,5 en 8,5. Ter vergelijk, de pH-waarde van je huid is 5,3. Het duurt 4-6 uur voordat je huid na het wassen weer een gezonde pH-waarde heeft. Tot die tijd worden de goede bacteriën om zeep geholpen en kunnen de slechte  bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Heel vies dus eigenlijk…

Zeep en shampoo. Bijna alle zepen hebben een hoge pH-waarde, dus zij verstoren behoorlijk de natuurlijk zuurgraad van je huid (en verzwakken dus je microbioom), een zuurgraad die nodig is voor een goede weerstand. Beter niet doen dus. Shampoo’s zijn er in twee soorten. Je haar heeft namelijk een pH-waarde van 3,7, veel lager dus dan de pH-waarde van je huid. Een (voor je haar) goede shampoo heeft dus een lage pH-waarde, zo tussen de 3,8 en 5,5. Voorkom dus zoveel mogelijk dat de shampoo in contact komt met je gezichtshuid. Daarnaast zijn er ook shampoo’s met een hoge pH-waarde. Deze zijn dus het tegenovergestelde van zuur. Hierdoor wordt ook de natuurlijke zuurgraad van je huid verstoord en deze shampoo’s zijn ook nog eens niet goed voor je haar. Een ander slecht effect dat zeep en shampoo heeft voor je huid wordt veroorzaakt door de stofjes die het laten schuimen. Dit zijn zogenaamde SLS’en, of SLES’en, of beter gezegd sulfaten. Beter kun je dus geen producten gebruiken waar sulfaten inzitten, want deze maken de beschermlaag van je huid (het microbioom) kapot. Deze ‘strippen’ de hele bovenste laag van je huid waardoor je huid ‘open’ staat en geen weerstand meer kan bieden tegen schadelijke invloeden van buiten af. Gevolg: je huid wordt verzwakt en wordt sneller rood, geïrriteerd of gaat ontsteken. Koop dus liever nooit producten die schuimen als je je microbioom gezond en in balans wilt houden.

Puistjes, acne, rosacea, onzuiverheden, roodheid, eczeem

Een beschadigd en verzwakt microbioom kan vanaf nu weer in balans gebracht worden met Phitex, een cosmeceutical dat speciaal hiervoor is ontwikkeld. Omdat een beschadigd en verzwakt microbioom niet meer in staat is om voldoende antimicrobiële peptiden (AMP’s) aan te maken, brengt Phitex deze AMP’s weer op een gezond niveau. Hierdoor komt het microbioom weer in balans en verhoogt de huidweerstand zodat verstoringen in de huid herstellen.

Precies om deze reden realiseert Phitex als enige cosmeceutical in de markt een breed behandel- en indicatiespectrum. Dit is uniek in huidbehandeling en zo kunnen meer dan 10 huidaandoeningen effectief en op een lichaamseigen manier behandeld worden .

Werking van Phitex® op het microbioom

Phitex verhoogt wetenschappelijk bewezen de human β-defensines-2 en -3 niveaus in de keratinocyten met respectievelijk 26% en 10%.

Juist deze defensines spelen een belangrijke rol in het microbiome  verdedigingsmechanisme van de huid.

Deze defensines bieden een breedspectrumwerking tegen (ongewenste) bacteriën, schimmels en virussen, bevorderen de wondgenezing en versterken het immuunsysteem van de huid.

werking Phitex uitgelegd

Producten met Glycol- of Salicylzuur

Bij mijn eerste tip las je waarom je producten met Glycol- of Salicylzuur beter kunt laten staan. Vooral voor acne worden deze nog wel eens toegepast om 2 redenen:

Het zuur lost de lijm tussen de cellen op van de bovenste laag van de huid. Daardoor schilfert de huid af en wordt de huid dunner. Omdat de huid dunner is kan opgehoopte talg beter de huid uit. Daardoor vermindert de acne.

Salicyl werkt ontstekingsremmend. De vorming van puistjes en roodheid worden daardoor minder. Omdat salicyl oplosbaar is in vet, kan het diep in de talgrijke huid doordringen.

Omdat het je huid verzwakt doordat het de zuurgraad van je huid verstoort (en je huid wordt verzwakt), blijf je er ongemerkt afhankelijk van en blijf je het kopen.

De nadelen van salicylzuur:

Producten met salicyl zijn alleen werkzaam bij een lagere pH-waarde dan die van de huid. Door een salicylzuurproduct te gebruiken wordt de natuurlijke zuurgraad van de huid dus verstoord. Deze heeft een pH van 5,3. Gevolg is dat de natuurlijke huidflora verstoord wordt en daarmee o.a. ook de goede bacteriën die nodig zijn voor een gezonde weerstand. Anders gezegd, het waardevolle microbioom van de huid wordt kapot gemaakt.

Daarnaast lost salicyl het talg op en verwijdert zo de talg. Het gevolg is dat de huid droger wordt en als reactie gaat de huid nog meer talg aanmaken, enzovoort. Phitex® ClearUp werkt anders; Phitex® ClearUp zorgt ervoor dat de talgproductie van de huid zelf lager wordt, waardoor de talg op een natuurlijke manier afneemt.

Salicylzuur ‘helpt’ dus zoals je het gebruikt, maar ondertussen wordt je huid steeds verder verzwakt, zonder dat je het in de gaten hebt. Op deze manier wordt je ongemerkt afhankelijk gemaakt van je product en blijf je het kopen. Phitex® ClearUp werkt omgekeerd. Het verhoogt namelijk de weerstand van je huid, waardoor je er steeds minder van nodig hebt. Daarnaast geeft het de huid een signaal om zelf minder talg aan te maken. De meest natuurlijke manier dus.

Salicylzuurproducten die voor de consument te koop zijn hebben meestal een pH van tussen de 3,8 en 4,5. Laat je een salicylzuurpeeling doen door een huidtherapeut dan is de pH meestal nog lager (en dus zuurder) en kan zelfs een pH van 2 hebben. Wil je toch een product gebruiken met salicyl, gebruik dan alleen een cleanser en spoel deze na het wassen goed af.

Doordat salicylzuur (en glycolzuur) je huid dunner maakt wordt je huid gevoeliger voor UV-straling. Gevolg is eerder, meer pigmentschade en verbranding.

Omdat je huid dunner wordt door salicylzuur, ontstaat sneller uitdroging, irritatie en roodheid van de huid. In sommige gevallen gaat de huid als reactie hierop juist weer meer talg aanmaken, waardoor het nodig is om het product te blijven gebruiken.

Als je zwanger bent mag je geen peelingbehandeling ondergaan met salicylzuur. Als je allergisch bent voor Aspirine, mag je geen producten gebruiken met salicyl.

 

Waarom is Phitex® ClearUp is beter voor jouw onzuivere huid dan salicylzuur?

Phitex® ClearUp verhoogt namelijk de natuurlijke weerstand van je huid. Hierdoor wordt je huid ZELF sterker om de ontstekingen aan te gaan, in plaats van dat je huid ‘lui’ wordt gemaakt.

Phitex® ClearUp laat de huid zèlf minder talg produceren (-25% in 6 weken), in plaats van dat het zelf het overtollige talg verwijdert. Dit is de meest natuurlijke manier.

Het heeft dezelfde pH (zuurgraad) als de huid. De natuurlijk zuurgraad en huidflora van de huid blijft daarom gezond.

Phitex® ClearUp maakt je huid NIET dunner zoals salicyl- of glycolzuurproducten en daarom mag je gewoon de zon in zoals je gewend bent en in plaats van dat het de huid uitdroogt, hydrateert het de huid juist.

Het veroorzaakt geen roodheid zoals agressieve, zure anti-acneproducten. Roodheid wordt zelfs met 88% verminderd binnen 6 weken!

En misschien nog wel het belangrijkste; Phitex® breng het microbioom geen schade toe en herstelt zelfs een door zuren beschadigd microbioom.meetsal         

Dit gebeurt er als je je wast met zeep

 

Minder weerstand tegen schadelijke bacteriën en schimmels en daardoor sneller en meer ontstekingen.

Uitdroging van de huid door het verwijderen van je natuurlijke beschermende talglaagje. Hierdoor treden acne, eczeem en rimpels makkelijker op

Bacteriële afbraak van de bestanddelen van zweet gaat sneller, waardoor je meer lichaamsgeur verspreidt

De goede bacteriën van de huid die nodig zijn voor een goede weerstand gaan doodt.

 

Als je een onzuivere huid hebt, gebruik dan altijd een wasmiddel of verzorgingsproduct met een pH van 5,3. Dit is dezelfde pH als die van je huid. Als er op de verpakking staat: “pH-HUIDneutraal”, is de pH ongeveer 5,3 en geeft het geen schade aan je huid. Én… Gebruik geen producten die schuimen (bevat SLS’en), of waar Propylene Glycol of geurstoffen (fragrance/parfum) in zitten.

Phitex® ClearUp is pH-huid-neutraal voor de huid en dus veilig in gebruik. Het laat de natuurlijke zuurgraad van de huid in tact waardoor je huid een goede en gezonde weerstand houdt.

Zuurgraad van de huid en het microbioom was last modified: juli 26th, 2020 by rma_ya7hi5p2