Huidirritatie

Wat is huidirritatie?

Een geïrriteerde huid is een huid die te sterk geprikkeld wordt door bepaalde stoffen of invloeden van buitenaf, en daarop reageert de huid op een manier die als onaangenaam wordt ervaren. Deze reactie van de huid is zichtbaar door rode bultjes, schilfering, vochtblaasjes of vochtafscheiding en is meestal (vlekkerig) rood en kan iets gezwollen zijn. Omdat een geïrriteerde huid vaak jeukt, ontstaan er korstjes door het krabben aan de huid.

Door de jeuk en het krabben raakt de huid beschadigd en verzwakt de huid. Hierdoor nemen infecties en schimmels toe en daardoor ook de jeuk weer. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. (zie afbeelding hieronder)

Wat zijn de oorzaken?

Er is een aantal oorzaken waardoor de huid geïrriteerd wordt. We zetten ze voor je op een rijtje:

  1. De meest voorkomende oorzaak is het gebruik van huidproducten waar irriterende en huidverzwakkende stoffen inzitten zoals: geurstoffen, alcohol, menthol, propyleen glycol of bijvoorbeeld parabenen. 
  2. Een verstoring van de zuurgraad van de huid. De normale, gezonde zuurgraad van de huid heeft een pH-waarde van 5,3. Deze kan verstoord raken door het gebruik van zure producten, bijvoorbeeld producten met salicylzuur. De zuurgraad kan ook verstoord worden door basische (tegenovergestelde van zuur) producten, bijvoorbeeld zeep en shampoo.
  3. Stress
  4. Hormonale veranderingen
  5. Droge lucht
  6. Heet en lang douchen en vaak douchen of wassen
  7. Allergie voor bepaalde soorten voedsel of voor parabenen of geurstoffen

Cosmetica en een geïrriteerde huid

Zoals hierboven aangegeven is de meest voorkomende oorzaak van een geïrriteerde huid het gebruik van huidproducten waar huidverzwakkende of irriterende ingrediënten in zijn verwerkt.

Als de huid eenmaal verzwakt is, raakt deze daardoor sneller geïrriteerd. Daardoor ontstaat er weer meer jeuk en door het krabben raakt de (bovenste) beschermende huidlaag beschadigd waardoor de huid nog meer verzwakt, enzovoort. Omdat je huid steeds verder verzwakt is je huid ook nog eens extra vatbaar voor schimmels en bacteriën.

Ook kunnen kleur- en geurstoffen (parfum, fragrance, etherische oliën) en parabenen na een aantal maanden een allergie veroorzaken. Dit gaat heel geleidelijk en is daarom in het begin niet gelijk merkbaar. Het kan enkele maanden tot een jaar duren voordat deze allergie zich ontwikkeld heeft. Door deze opgebouwde allergie ontstaat een geïrriteerde huid. De geïrriteerde huid gaat jeuken en door het krabben raakt de huid verzwakt, met alle gevolgen van dien. Weet je niet zeker of het bij jou om een allergie gaat? Vraag het je huisarts.

Jeuk huidirritatie

Geïrriteerde huid en Phitex® ClearUp

Eigenlijk is het antwoord eenvoudig. Door bovenstaande oorzaken zoveel mogelijk te vermijden help je je huid om zich weer te herstellen. De meest voorkomende oorzaak is het gebruik van huidproducten met irriterende of huidverzwakkende ingrediënten, zie boven. Als dit voor jou ook geldt, dan kun je binnen enkele weken weer een mooie huid hebben door te stoppen met huidproducten waar irriterende stoffen inzitten.

Daarnaast kan het gelijktijdig gebruik van Phitex® ClearUp  de weerstand van je huid weer een enorme boost geven.

Op de foto zie je een 22-jarige klant van ons. Zij had ongeveer twee jaar last van een geïrriteerde huid met jeuk. De huid is vlekkerig, rood, er is aan gekrabd. Vervolgens is de huid uitgedroogd. Zij is gestopt met de producten die zij gebruikte omdat daar huidverzwakkende ingrediënten inzaten, zoals Propylene Glycol, alcohol, parabenen en geurstoffen. Daarnaast heeft zij 3 maanden Phitex® ClearUp  gebruikt om haar huid weer sterker te maken. Hier zie je hoe de huid in 10-12 weken kan bijtrekken, terwijl ze er bijna twee jaar last van heeft gehad.

Phitex® ClearUp  is volledig vrij van huidverzwakkende stoffen en verhoogt juist de weerstand van de huid. Daardoor kan de geïrriteerde huid weer tot rust komen en sterker worden. De vlekkerigheid van de huid wordt minder, net als de jeuk en het krabben aan de huid.

geïrriteerde huid, jeuk, krabben, Phitex

Vrouw, 22 jaar, sinds anderhalf jaar, een geïrriteerde huid met veel jeuk.

Toepassing: Gebruik van Phitex® ClearUp voor een periode van: 12 weken ’s nachts. Toegepast op kussen.

Geen gelijktijdig gebruik van andere producten of behandelingen. Totaalverbruik: 1x 50 ml Phitex® ClearUp.

Goed om te weten...

In het kader van er jong uitzien is het zo dat iemands leeftijd meer wordt geschat op basis van een gelijkmatige pigmentverdeling dan dat de leeftijd wordt geschat op de hoeveelheid rimpels die iemand heeft. Pigment is een sterkere indicator. Hoe egaler pigment verdeeld is, des te jonger wordt je geschat.

Ontstekinkjes geven na genezing bijna altijd een pigmentverschil, een pigment verschuiving. Door het wondje verdwijnt pigment op dat plekje, of wordt er juist extra pigment gevormd bij het genezen van dat wondje. Hierdoor raakt pigment in huid onregelmatig verdeeld en kunnen pigmentvlekken ontstaan, of zoals vaak gezegd, de egaliteit van de huid neemt af. Dit zie je niet gelijk want het komt na een aantal jaar pas naar de oppervlakte.
.
Door op tijd goed om te gaan met je geïrriteerde huid, kun je voorkomen dat ontstekinkjes ten gevolge van krabben, pigmentatieverschillen geven. 

Huidirritatie was last modified: mei 10th, 2020 by rma_ya7hi5p2