Rosacea

Wat is Rosacea?

Rosacea is een zichtbare huidaandoening en dit kan voor onzekerheid, schaamte, een laag gevoel van eigenwaarde en depressie zorgen.

Bij rosacea is de barrièrefunctie van de bovenste laag van de huid (epidermis) aangetast en daardoor is de huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf en kan er gemakkelijk een ontstekingsreactie ontstaan in de huid. In het geval van rosacea zou de Demodex mijt aanleiding geven tot ontstekingsvorming in de huid. Door de verminderde barrièrefunctie kan de huid zich minder goed weren tegen invloeden van buitenaf. De demodexmijt wordt in grote hoeveelheden aangetroffen op de huid van mensen met rosacea (met name type 1 en 2). De mijten vinden het fijn op een beschadigde huid en het lijkt erop dat de parasieten invloed hebben op het ontstaan en het verloop van klachten. De mijten zorgen voor een gevoelige geïrriteerde huid als de bacteriën die ze bij zich dragen een ontstekingsreactie veroorzaken op de huid en bij de vaatjes (couperose).

Er zijn 5 typen rosacea:

  • Type 1: Deze vorm van rosacea lijkt sterk op couperose. Er is een oppervlakkig netwerk van vaatstructuur in de huid ontstaan, hierdoor kleurt de huid rood. De huid zal snel blozen (flushing) en kan soms branderig aanvoelen.
  • Type 2: Deze vorm van rosacea bestaat uit een diffuse roodheid, die gepaard gaat met papels en puistjes. De huid kan wat droog en branderig aanvoelen en soms jeuken.
  • Type 3: Een Rhinophyma kenmerkt zich door een verdikking van de neus. Dit wordt veroorzaakt door de vergroting van de talgklieren en een toename van het bindweefsel.
  • Type 4: Rosacea van de ogen. Dit kenmerkt zich door droge en branderige ogen en zwelling van de oogleden. 
  • Type 5: Dit type wordt ook wel de neurogenic rosacea genoemd. Dit is een variant van rosacea waarbij neurologische symptomen prominent aanwezig zijn. Denk aan: brandende, stekende pijn, erytheem, blozen, oedeem, gebroken boedvaatjes en jeuk. Een groot percentage met deze vorm van rosacea heeft neurologische, neuropsychiatrische of reumatische aandoeningen. 

De rol van Phitex® ClearUp bij rosacea

Omdat Phitex® ClearUp de huidbarrière en de huidweerstand aanzienlijk versterkt, een antibacteriële werking heeft en schimmels doodt, draagt Phitex® ClearUp rosacea bij aan de vermindering van rosacea. Daarbij komt dat in tegenstelling tot antibiotica die vaak gebruikt worden voor rosacea, Phitex® ClearUp géén resistentie geeft tegen de betreffende bacteriën. Phitex® ClearUp is met name effectief bij type 1, 2 en 5 rosacea.

Omdat Phitex® ClearUp een breedspectrumwerking heeft is het ook effectief bij het type 2 rosacea, waarbij roodheid, papels en puistjes ter sprake zijn. Deze symptomen worden met het grootste gemak gelijk meebehandeld met Phitex® ClearUp.

In plaats van het afbreken van de bloedvaatjes, zoals bij sommige rosaceabehandelingen gebeurt (laser en IPL), laat Phitex de bloedvaatjes in tact. Hierdoor blijft er een betere bloedtoevoer mogelijk en kunnen afweerstoffen voldoende worden aangevoerd. Hierdoor blijft een gezonde huidweerstand aanwezig, iets dat het herstel ten goede komt.

De ervaring van onze klanten met rosacea type 1 en 2 is dat de rosacea na 2-4 weken goed onder controle is. Daarna kunnen zij Phitex lager doseren en bijvoorbeeld het aantal sprays afbouwen van 12 naar 8 sprays per week. 

Rosacea 1 week behandeling met Phitex ClearUp

Vrouw, 33 jaar, ongeveer vijf jaar last van rosacea type 2

Toepassing: Gebruik van Phitex® ClearUp voor een periode van: 6 dagen, ’s nachts. Toegepast op kussen. Geen gelijktijdig gebruik van andere producten of behandelingen. 

Rosacea was last modified: mei 10th, 2020 by rma_ya7hi5p2