Alles over mascne en huidschade door mondkapjes

Zo voorkom je huidklachten door je mondkapje

Als specialist in de onzuivere huid hebben wij al bij de eerste covid-19 golf onderzoek gedaan naar de gevolgen van mondkapjesgebruik voor de huid als een mondkapje gedragen wordt. Hier lees je op een begrijpelijke en bruikbare  manier de uitkomsten van ons onderzoek. 

Hoe kun je de huidschade niet alleen voorkomen, maar ook herstellen? Hoe komt het dat je huidproblemen krijgt en wat is het beste mondkapje voor je huid? 

Mascne is een woord dat je veel hoort de laatste tijd. Het is een samenvoeging van de woorden masker en acne. Als je een mondkapje draagt gebeurt er namelijk iets bijzonders met je huid. Er ontstaat wrijving op de huid en de temperatuur wordt verhoogd. Hierdoor wordt er meer talg aangemaakt waardoor acne wordt uitgelokt (ook wel ‘acne mechanica’ genoemd).

Eigenlijk komt acne door een mondkapje maar weinig voor (33% van de mondkapjesdragers). Want naast acne krijg je vooral andere klachten door je mondkapje. Denk aan irritaties, uitdroging, jeuk, roodheid, kleine onzuiverheden en ontstekinkjes of misschien zelfs wel een algehele verzwakte huid die niet meer op eigen kracht kan herstellen.

Uit ons onderzoek (klinische pilot en wetenschappelijk literatuuronderzoek) blijkt dat al deze huidklachten slechts 3 belangrijke oorzaken hebben. Oorzaken die je eigenlijk makkelijk kunt verhelpen als je maar weet hoe. Hier lees je het.

Klachten door mondkapjes

De 3 belangrijkste oorzaken van huidklachten

  1. Wrijving en schuring van het mondkapje met de huid
  2. Toename van de vochtigheid van de lucht tussen het mondkapje en de huid
  3. Toename van de temperatuur van de lucht tussen het mondkapje en de huid

Door de schuring van je mondkapje produceert de huid meer talg en door de hoge vochtheidsgraad verweekt en verzwakt je huid. Omdat de buitenste laag van de huid beschadigt raakt, kan je huid geen vocht meer vasthouden en droogt uit. En gaat jeuken en irriteren. Ook raakt de zuurgraad van de huid uit balans (de pH-waarde wordt hoger), waardoor schadelijke bacteriën snel de overhand krijgen.

Ten slotte zorgt de hogere temperatuur ervoor dat de slechte bacteriën op de huid zich sneller gaan vermenigvuldigen en dat de gezonde bacteriën hierdoor  verdwijnen. Kort gezegd, het gezonde evenwicht neemt af en de natuurlijke weerstand van je huid vermindert. Hierdoor ontstaan steeds vaker en opnieuw ontstekinkjes, roodheid en onzuiverheden. 

Door deze ontstekinkjes, jeuk (en misschien wel krabben) raakt je huid verder verzwakt. Voor je het weet raakt je huid in een neerwaartse spiraal.

Oorzaken huidklachten door mondkapjes

4 gouden tips en hoe je je mooie huid weer terugkrijgt

  1. Zorg ervoor dat je huid open en schoon blijft. Smeer daarom niets op je huid onder het mondkapje. Als je namelijk iets op je huid smeert  is er grote kans dat de huid afgesloten wordt en ontstaan er sneller ontstekingen. Ook zorgt een product op de huid (crème, foundation of zalf) ervoor dat er een voedingsbodem voor bacteriën, schimmels en virussen ontstaat. Zeker in combinatie met een warm en vochtig klimaat dat is het laatste wat je wilt natuurlijk! 
  2. Ga voorzichtig om met je huid zodat deze weer sterker kan worden. Gebruik daarom geen huidproducten met alcohol, elke vorm van parfum/fragrance, propylene glycol en parabenen. Vermijdt ook scrubs, zure (peeling) producten en producten die schuimen. Deze laatste bevatten meestal sulfaten en sulfaten ‘strippen’, beschadigen de huidbarrière waardoor je huid verzwakt en niet goed meer op eigen kracht kan herstellen.
  3. Gebruik een zacht, wit katoenen mondklapje, het liefst met een fijne satijnweving. Was deze met wasverzachter. Gebruik 1 kapje niet langer dan 3 uur. Heb daarom altijd een reservekapje bij je.

Ten slotte…

Spray je mondkapje in met 1 à 2 spraytjes Covitex® het nieuwste product van phitex. Als het om huidschade door mondkapjes gaat, is het Phitex® 2.0. Covitex® is geïnspireerd op Phitex® en speciaal voor de toepassing op mondkapjes verder doorontwikkeld. Omdat je Covitex® direct aanbrengt op je mondkapje en niet op je huid, blijft je huid schoon en open. Hierdoor ontstaat er geen voedingsbodem meer voor bacteriën, schimmels en virussen. Phitex® geeft op deze manier alleen de werkstoffen af aan je huid die ervoor zorgen dat je huid zelf minder talg gaat produceren en dat de natuurlijke weerstand van je huid bewezen wordt verhoogd. Hierdoor worden toekomstige ontstekingen en irritaties voorkómen en wordt bestaande huidschade door het mondkapje, klinisch bewezen, binnen 2 weken hersteld. Tijdelijk exclusief verkrijgbaar bij onze depositairs.

Mascne Maskne huidirritatie door mondkaje

Wat is het beste mondkapje voor je huid?

Dit hebben we uitgezocht voor je en wij gaan alleen in op het effect voor de huid en niet op de mate waarin het mondkapje beschermt tegen virussen. Hierover zijn namelijk veel uiteenlopende meningen en metingen en dit valt buiten ons specialisme. Ook is het zo dat de mate van virusbescherming met 60% af kan nemen als het kapje niet goed aansluit (bij 1% van de totale buitenrandlengte).  

Wij hebben er geen belang bij om het ene mondkapje ‘beter’ te beoordelen dan de ander. Wij hebben alleen gekeken naar de effecten op de huid van de verschillende kapjes. Deze lees je hieronder. Deze zijn gemeten ion onze klinische pilot waar wij getest hebben hoe effectief Phitex® is om huidschade door mondkapjes te herstellen en te voorkomen. Er zijn zeker nog meer soorten mondkapjes dan hieronder genoemd, maar dit zijn de meest voorkomende.

Onderzoek huidvriendelijkheid mondkapjes

Maskne Mondkapjes vergelijk mascne Covitex Phitex
Maskne Mondkapjes vergelijk mascne Covitex Phitex
Maskne Mondkapjes vergelijk mascne Covitex Phitex
Maskne Mondkapjes vergelijk mascne Covitex Phitex
Maskne Mondkapjes vergelijk mascne Covitex Phitex
Maskne Mondkapjes vergelijk mascne Covitex Phitex

Binnen 2 weken je mooie huid weer terug...

Binnen twee weken kun je van je huidonzuiverheden af zijn.

Want wij hebben in onze klinische pilot aangetoond dat Covitex® bewezen effectief is tegen huidklachten die veroorzaakt worden door mondkapjes. Ook voorkómt Covitex® het ontstaan van huidonzuiverheden door het dragen van een mondkapje.

Door 1 à 2 spraytjes in je mondkapje aan te brengen, voorkom je huidirritaties, vermindert de talgproductie en worden bestaande huidonzuiverheden door de huid zelf weer hersteld. En dat alles binnen twee weken.

Omdat Covitex® op je mondkapje wordt aangebracht en niet op je huid, blijft je huid helemaal schoon en open. Tijdens het dragen van je ingesprayde mondkapje worden geleidelijk en gecontroleerd peptiden afgegeven aan je huid die bewezen de huidweerstand verhogen. Zo herstelt de huid zichzelf en worden nieuwe onzuiverheden door je mondkapje voorkomen.

Onderstaande deelnemers aan de pilot hebben gedurende twee weken hun mondkapje (hetzelfde type kapje als zij gewend waren) ingesprayd met Covitex®. Zij hebben hiervoor 1 à 2 sprays gebruikt per 3 uur mondkapjesgebruik. (20 ml Covitex® is voldoende voor 100 spraydoseringen, ofwel 2 à 3 maanden gebruik bij 3 uur mondkapjesgebruik per dag).

maskne mascne Covitex huidirritatie mondkapje mondkapjes
maskne mascne Covitex huidirritatie mondkapje mondkapjes
Alles over mascne en huidschade door mondkapjes was last modified: maart 17th, 2021 by Werner Marks