Beste huidverzorging voor baby’s en babyeczeem

eczeem
3 november 2021 Werner Marks 0 Comments

Huidverzorging bij baby’s en babyeczeem

Wil je weten wat de beste huidverzorging is voor je baby?  Denk je dat jouw kindje eczeem heeft en wil je dat weer herstellen?

Lees in deze blog alles over de huid van je baby en hoe je deze zo goed mogelijk kunt verzorgen als je kindje eczeem heeft.

Misschien heb je al veel gelezen om je eigen huid mooi en gezond te houden. Toch heb je hier weinig aan voor de huid van je baby, omdat deze anders is dan die van jou. Daarom zijn sommige dingen juist af te raden en andere juist handig om wel te doen. In deze blog lees je het en ook hoe je op de beste manier kunt omgaan met babyeczeem. Deze blog is tot stand gekomen vanuit een mooie samenwerking met De Online Kliniek in Den Haag  ( www.deonlinekliniek.nl )  Als gezondheidswetenschapper en personal skin coach geef ik je in deze blog wetenschappelijk onderbouwde informatie en praktische tips voor de beste huidverzorging van jouw kindje. Voor jou én om met anderen te delen!

Ook maak ik in dit blog onze nieuwe studie bekend waaraan jij misschien wel mag deelnemen. Deze studie is ontstaan vanuit een mooie samenwerking met De Online Kliniek in Den Haag (www.deonlinekliniek.nl). Ik vertel je later in deze blog meer over het onderzoek dat we samen hebben opgezet.

Vernix… een kant en klaar beschermhuidje na de geboorte

Het begint al voor de geboorte als er een heel bijzonder laagje op de huid van de baby gemaakt wordt. Misschien heb je er wel eens van gehoord; Vernix Caseosa ! Dit laagje beschermt het kindje als het nog in de buik zit, tegen bacteriën en ontlasting die in het vruchtwater zitten. Dit vettige laagje geeft dus een unieke en onmisbare bescherming voor de nog onvolgroeide huid van het kindje. Ook houdt het de huid soepel en isoleert het zodat de baby warm blijft in de baarmoeder en zodat er van buitenaf niets in de huid terecht kan komen.

Gun de huid van je baby een mooie start bij de geboorte, door dit vernixlaagje erop te laten; het zou zonde zijn om dit laagje er zonder reden vanaf te wassen na de geboorte! (alleen wel als het groen of gelig is van kleur of op medische indicatie). Je mag het laten zitten totdat het vanzelf verdwenen is. Zo kan de baby zeker drie dagen profijt hebben van dit unieke ‘Vernixlaagje’.  Niet wassen en niet smeren met olie dus; zo geef je de huid van je kindje een natuurlijke én de beste opstart om een sterke huid te gaan ontwikkelen.

Huid baby 5 keer dunner dan volgroeide huid

De huid van pasgeboren baby’s is namelijk nog niet ontwikkeld en volgroeid.  De huid heeft verschillende laagjes en het buitenste laagje (de opperhuid) heeft na de geboorte 4 weken nodig om volgroeid te raken. Tot die tijd is de huid 5 keer dunner dan die van een volgroeide huid. Hierdoor is de babyhuid extra gevoelig voor bacteriën en kan de baby belangrijke eiwitten en vocht kwijtraken via de huid. Zeker bij te vroeg geboren baby’s gebeurt dit makkelijk. De huid kan daarom (vooral in de eerste 4 weken) schilferig en droog worden. Let er daarom op, dat je de baby niet te vaak wast of in bad doet; hooguit 5 minuten 2 keer per week, zónder zeep en shampoo en met een paar druppeltjes zuivere olie in het water, bijvoorbeeld olijfolie. In ieder geval nooit producten met een geurtje (geurstoffen, parfum) of producten die schuimen. Vermijdt ook het gebruik van producten met hormoonverstorende ingrdiënten en met parabenen.

Dep de huid zachtjes droog (niet wrijven). De onvolgroeide en vochtige huid is namelijk extra kwetsbaar. Te lang en teveel in bad kan eczeem veroorzaken omdat het de huid uitdroogt en omdat de barrièrefunctie (de weerstand) van de huid afneemt. Na 4 weken is de buitenste huidlaag volgroeid en is de huid minder kwetsbaar dan daarvoor.

 

Een natuurlijke bevalling voor een gezond microbioom van de baby

Een gezond microbioom (dit bevindt zich in de opperhuid, het buitenste laagje van de huid) bevat goede bacteriën die zorgen voor een goede weerstand. Door deze goede bacteriën (maar ook door goede virussen en schimmels) krijgen de slechte bacteriën (namelijk) geen kans om de huid te verzwakken. Daarom is het belangrijk dat de baby gelijk bij de geboorte voldoende goede bacteriën, schimmels en virussen heeft, zodat de baby direct( bij de geboorte) al een sterk microbioom heeft en beschermd is tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Deze goede bacteriën, schimmels en virussen worden ook wel microbiotica genoemd.

 

Natuurlijke bevalling zorgt voor “natuurlijke inenting”

De baby krijgt deze microbiotica mee van de moeder tijdens de bevalling; je draagt dus als moeder jouw microbiotica over aan je kind. Deze overdracht gebeurt vooral als  baby’s bij het passeren van het geboortekanaal worden blootgesteld aan het urogenitale, darm- en huidmicrobioom van hun moeder. De microbiota die de moeder aan het kind geeft tijdens de geboorte, functioneert eigenlijk als een ‘natuurlijke inenting ’.

Baby’s die ter wereld komen met een keizersnee, passeren bij de geboorte niet het geboortekanaal (vagina) van de moeder en ontvangen dus ook niet de natuurlijke inenting die zo belangrijk is voor met name de eerste levensfase (en de huid) van het kind. Omdat het kind niet het geboortekanaal passeert, ontvangt het geen microbiotica uit het geboortekanaal. Daardoor kan er moeilijk een start van goede bacteriën een op gang komen die belangrijk zijn voor een goede weerstand en voor een goede start voor het ontwikkelen van een gezond en sterk microbioom. Daarom hebben baby’s die met behulp van een keizersnee geboren worden, een minder sterk microbioom dan vaginageborenen.

In tegenstelling tot kinderen die op natuurlijke wijze geboren zijn, lopen ‘keizersneekinderen’ een groter risico op het ontwikkelen van verschillende ziektes die allemaal gelinkt zijn aan een minder sterk microbioom. Zij ontwikkelen sneller ziektes als, astma, allergische rhinitis, diabetes type 1en overgewicht.

Voor de beste ontwikkeling van het microbioom en dus de huid van de baby is het een wetenschappelijk bewezen voordeel als de baby thuis geboren wordt tussen de 38 en 42 weken en middels een natuurlijke (vaginale) bevalling. Daarnaast is het een voordeel als de baby niet bloot is gesteld aan antibiotica en dat het kind eerste half jaar alleen borstvoeding krijgt. Zijn deze factoren niet of gedeeltelijk aanwezig? Dan kun je alsnog veel zelf doen, zodat je kind toch nog  een sterk microbioom ontwikkelt. Je leest het hierna onder de 7 do’s en don’ts.

 

HELP! Heeft mijn baby eczeem?!

Dat kan goed. Ongeveer 1 op de 7 baby’s krijgt namelijk in meer of mindere mate eczeem vanaf 3 maanden na de geboorte. Soms kort, soms jarenlang. Door een verkeerde zorg voor de babyhuid, kan het eczeem erger worden of langer aanhouden. Daarom geef ik je zometeen onmisbare tips voor de beste zorg voor jouw baby.

Wist je dat de kans op eczeem erg vergroot wordt als het microbioom verzwakt is? Ook ontstaat eczeem daardoor sneller en geneest moeilijker, want eczeem is vooral een ontsteking van de huid. Door deze ontsteking raakt de huidbarrière, de buitenste huidlaag, beschadigd en krijgen slechte bacteriën en schimmels de overhand. Hierdoor raakt de huid steeds verder verzwakt.

 

Hoe herken ik eczeem bij mijn baby?

Eczeem ziet er uit als een rode, droge en schilferige huiduitslag. Er kunnen soms ook bultjes, korstjes en blaasjes op de huid zitten. De plek waar het eczeem zit jeukt meestal en je baby krabt vaak op die plekken. Hierdoor raakt de huid extra beschadigd en verzwakt.

Is je kindje jonger dan twee? Dan komt het eczeem vooral voor op het hoofd, behalve rond de neus en de mond. Verder vaak op de ellebogen, knieën en op het bovenlichaam. Als je kind ouder is dan twee ontstaat het eczeem vaak op andere plekken. Het komt dan voor aan de binnenkant van de ellebogen en achterkant van de knieën en op de polsen en de enkels.

De oorzaak kan erfelijk zijn of het kan zijn dat het eczeem (sneller) ontstaat door een verzwakt microbioom (zie boven). Gelukkig kun je veel doen voor je baby om zijn huid weer sterker te maken; je kunt zijn microbioom weer gezonder laten worden. Het opvolgen van de do en dont’s hieronder is eenvoudig en helpt de huid van je baby weer sterker te maken en het eczeem te verminderen. Ook vermindert het opvolgen van de do´s en don´ts, de kans op het ontstaan van eczeem.

 

Do’s & Don’ts bij babyeczeem

De 7 Do’s:

 • Knip de nagels van je baby bij krabben, of trek handschoentjes aan
 • Zo min mogelijk huidverzorgingsproducten op de huid aanbrengen
 • Na het wassen droogdeppen met een zachte katoenen baddoek
 • Luchtige, katoenen en niet te warme kleding laten dragen en zeker geen wollen kleding
 • Voorkom huidcontact met huidschilfers en speeksel van huisdieren
 • Geef borstvoeding tot minimaal 6 maanden. Hierin zitten antistoffen die zorgen voor een hogere huidweerstand en een sneller herstel van de huid;
 • Bescherm je baby tegen de zon. Omdat de babyhuid extra kwetsbaar is en helemaal bij eczeem is bescherming tegen de zon heel belangrijk. Eén keer verbranden in de  kindertijd, verdubbelt  namelijk het risico om later huidkanker te ontwikkelen. Houd je baby tot 6 maanden in de schaduw en nooit  direct in de zon

De 7 Don’ts

 • Vaker dan 2 keer per week in bad
 • Langer dan 5 minuten in bad in koel water
 • Wassen met zeep of schuimende producten
 • Huidcontact met (verzorgings)producten met parabenen, hormoonverstorende ingrediënten, alcohol of een geurtje, denk ook aan kleding met wasmiddelen met een geurtje
 • Te véél hygiëne! Te véél hygiëne in de vorm van handen wassen, huid ontsmetten en vaak en-of lang en te warm wassen, is een veel voorkomende oorzaak van eczeem. 2 maal 5 minuten in een koel badje is prima en voldoende.
 • Knuffelen en kussen van de baby als je zelf cosmetica op hebt waar schadelijke stoffen in zitten. Je kind kan dan makkelijk allergie en irritatie ontwikkelen voor de stoffen in jouw cosmetica. Er ontstaat dan huidirritatie op de wangen en het voorhoofd, en dit zijn ook precies de plaatsen waar het kind het meest geknuffeld en gekust wordt. De cosmeticaproducten die vooral verantwoordelijk zijn voor de irritatie, zijn parfum, lippenstift, haarspray en nagellak.

 

Skincaretips voor de beste verzorging van je baby

Veel skincaretips heb je gekregen bij de do’s en don’ts. Toch krijgen we vaak vragen over de ingrediënten in de gebruikte huidverzorgingsproducten. Met andere woorden, welke ingrediënten in de cosmetica voor jouw kind, moet je altijd vermijden? In ons vorige blog, lees je halverwege  welke ingrediënten je beter kunt vermijden, dus ook voor de verzorging van je baby!  

Vermijd deze ingrediënten altijd!

Hieronder alvast de belangrijkste op een rij:

Parfum

Parfum en geurstoffen zijn de grootste veroorzakers van allergieën en huidverzwakking. Je kind na jaren probleemloos gebruik opeens allergisch worden voor een bepaalde stof. De kans op een contactallergie is groter als je baby al een droge huid heeft of eczeem.

Ook in zogenaamde ‘natuurlijke’ producten. Als stelregel kun je gebruiken: alles wat een (aangename) geur heeft bevat parfum/geurstoffen.

Conserveringsmiddelen

Producten die water bevatten kunnen besmet raken met bacteriën en schimmels. Hierdoor zal het product bederven en kan het niet meer gebruikt worden. Om dit te voorkomen voegt een fabrikant één of meer conserveermiddelen toe aan water-bevattende producten. Conserveermiddelen zijn namelijk chemische stoffen die bacteriën en schimmels doden. Ze zitten in bad- en doucheproducten, shampoos, crèmes en lotions, zonnebrandcrèmes, cosmetica, tandpasta’s en vochtige doekjes. Door herhaaldelijk contact kan ook hiervoor een contactallergie ontstaan op latere leeftijd. De kans hierop is groter als je baby al een droge huid heeft of eczeem. Parabenen (butylparaben, ethylparaben, methylparaben, propylparaben) zijn één van de vele conserveermiddelen.

De meeste producten voor kinderen zijn tegenwoordig parabeenvrij. Dit staat dan ook groot op het etiket vermeld. Maar naast parabenen zijn er veel meer conserveringsmiddelen die worden gebruikt: 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, diazolidinyl urea, formaldehyde, imidazolidinyl urea, methyldibromo glutaronitrile, methyl(chloro)isothiazolinone en quaternium-15. Ook deze dienen bij voorkeur zo veel mogelijk vermeden te worden.

Gebruik in bad geen zepende producten

De zeep zorgt ervoor dat het natuurlijke vetlaagje van de huid verdwijnt. Zo ontstaan er kiertjes tussen de huidstenen, of worden de kiertjes groter. Daardoor droogt de huid uit. Zeker bij een droge huid of eczeem is zeep dus af te raden. Wil je toch iets gebruiken bij het badderen, ga dan voor een neutraal product op oliebasis.

 

Dé natuurlijke oplossing voor babyeczeem?

Op dit moment (4e kwartaal 2021) start onze samenwerkingspartner De Online Kliniek een veelbelovende studie naar het effect van Phitex® voor de behandeling van babyeczeem. En jij hebt misschien de kans om hieraan deel te nemen.

De afgelopen periode krijgen wij namelijk steeds vaker te horen dat Phitex® effectief zou zijn bij babyeczeem. Daarom gaan we dit op grotere schaal én wetenschappelijk onderzoeken. Phitex® is namelijk vrij van bijwerkingen en huidverzwakkende ingrediënten én Phitex® versterkt (wetenschappelijk bewezen) het microbioom van de huid. En zoals je hierboven gelezen hebt, speelt juist dat microbioom en de sterkte daarvan een heel belangrijke rol bij eczeem.

 

Speciaal voor jou: heeft jouw baby of kindje eczeem?

Dan heb jij nu de kans om je aan te melden voor deze studie. Je mag dan kosteloos gebruik maken van Phitex®-producten voor de behandeling van de huid van je kindje en je wordt ook nog eens gedurende de hele periode deskundig begeleid door een ervaren huidtherapeut van De Online Kliniek en ons team kijkt hierbij mee. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@deonlinekliniek.nl . Je ontvangt dan van hen een intakevragenlijst, met wat vragen over jouw kindje. Binnen enkele dagen hoor je of je deel mag nemen. Liever eerst meer informatie? De huidtherapeuten van De Online Kliniek staan voor je klaar; contacteer hen via info@deonlinekliniek.nl .

Wij wensen jou en jouw kind een mooie en gezonde huid!

Hartelijke groet, Werner

N.B.:  Alle beweringen in deze blog zijn gebaseerd op, of een op een overgenomen uit wetenschappelijk onderzoek en kunnen zo gewenst worden opgevraagd bij phitex

 

Over de De Online Kliniek (DOK)

De Online Kliniek staat klaar voor iedereen met een huidprobleem (zoals acne, pigment of rosacea), maar ook voor iedereen die zijn huid mooi en vitaal wil houden. Ervaren huidtherapeuten geven gratis huidadvies in de kliniek of op afstand. Sinds een aantal maanden verkopen zij ook Phitex® ClearUp Spray (en Covitex® voor in je mondkapje) Om samen nog meer mensen te kunnen helpen en de effectiviteit van dit product te testen bij babyeczeem, zijn we deze samenwerking aangegaan. Voor Phitex® en Covitex® klik hier.

Beste huidverzorging voor baby’s en babyeczeem was last modified: november 4th, 2021 by Werner Marks