Acne

Wat is acne?

Acne is meer dan alleen puistjes. Er zijn veel soorten, gradaties en oorzaken van acne. Professionals gebruiken vaker de term acne, terwijl mensen die er last van hebben, vaker van puistjes spreken.

Een puistje is eigenlijk het zichtbare gevolg van een ontsteking aan de oppervlakte van de huid. Die ontsteking wordt veroorzaakt doordat de talg (ook wel sebum genoemd) niet snel genoeg de huid uit kan. Hoe meer talg er wordt aangemaakt, hoe lastiger deze op tijd de huid uit kan. De talg wordt aangemaakt door (meestal 2) talgklieren die zich naast het haarzakje bevinden. Onderin de talgklier bevinden zich bacteriën, de Propionibacterium acnes bacteriën. Omdat die talg met de bacteriën te lang in de huid blijven zitten, gaat het ontsteken.* De ontsteking vormt op een gegeven moment zoveel pus, dat deze aan de oppervlakte zichtbaar wordt als een puist(je).

Talg bevat van nature de bacterie Propionibacterium acnes. Toch heb je niet altijd en overal puistjes. Dat komt doordat er bijvoorbeeld in de pubertijd en rondom menstruatie hormoonwisselingen optreden. Bepaalde hormonen zijn in die tijd toegenomen en die hormonen zorgen ervoor dat er meer talg wordt aangemaakt. De huid kan die talg niet op tijd de huid weer uitwerken, dus de talg hoopt zich op, met de bacteriën, meestal in het haarzakje. Op een gegeven moment, terwijl die talg zich daar ophoopt, gaan de bacteriën daar een ontsteking veroorzaken.* De huid wordt omhoog gedrukt door de ontsteking met pus, totdat puistje door bovenste huidlaag heen breekt. Dan gaat puistje open.

* De Propionibacterium acnes produceert een stofje dat talg omzet in zogenaamde vrije vetzuren die de wand van de talgklieren ‘opvreten’. Hierdoor komen de vrije vetzuren in de bovenste huidlaag terecht. Omdat deze een schadelijke prikkel geven ontstaat er een ontstekingsreactie in deze bovenste huidlaag met pusvorming, beter bekend als puist(je).

Sinds de mondkapjesplicht zijn veel mensen (33%) last gaan krijgen van “Acne Mechanica”. Dit is een vorm van acne die optreedt door het gebruik van een mondkapje. Onze recente klinische pilot laat zien dat Phitex zeer effectief is voor deze vorm van acne. Lees hier meer over huidklachten door het gebruik van mondkapjes

Acne en Phitex® ClearUp

Toch zijn de talgkliertjes ook nodig, ze veroorzaken niet alleen puistjes. Talg is namelijk nodig voor een gehydrateerde huid. Talg verdeelt zich over de huid, zodat er een laagje over de huid ontstaat. Hierdoor kan vocht minder makkelijk verdampen uit de huid. Zo beschermt talg je tegen uitdroging van je huid.

Phitex® ClearUp hydrateert de huid. Omdat de huid door Phitex® ClearUp beter gehydrateerd is, is er minder talg nodig. Zo reguleert Phitex® ClearUp de talgproductie. Hierdoor is er geen overdaad aan talg meer dat zich ophoopt onder de huid. Daarnaast doodt Phitex® ClearUp slechte bacteriën, waaronder de Propionibacterium acnes die puistjes veroorzaakt. Tot slot verhoogt Phitex® ClearUp de weerstand van de huid, waardoor de huid zelf de ontstekingen beter kan genezen.

Op de foto zie je het resultaat van Phitex bij een 19-jarige vrouw die drie jaar lang last had van acne. Door haar kussen 3 maanden 1 keer per week in te sprayen met Phitex® ClearUp is haar huid weer mooi geworden. Zij heeft tijdens het gebruik van Phitex® geen andere producten of behandelingen gebruikt en is gewoon haar make-up blijven gebruiken zoals zij gewend was.

Phitex® ClearUp versterkt het natuurlijke beschermingsmechanisme van de huid waardoor deze in goede balans blijft en de weerstand wordt vergroot tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Hierdoor wordt het risico op infecties door externe agentia (bacteriën, virussen en schimmels) in de acne-gevoelige huid verlaagd. Daarnaast wordt de talgproductie verminderd door Phitex® ClearUp zónder de huid uit te drogen, zoals dat wel vaak het geval is bij anti-acneproducten die alcohol of zuren bevatten. Omdat Phitex® ClearUp alleen de werkstoffen in de huid brengt en geen vulstoffen zoals bij een crème, raakt de huid niet verstopt zodat overtollig talg makkelijk de huid uit kan.

Acne gezicht, phitex, onzuiverheden

Vrouw, 19 jaar, vanaf het 16e levensjaar aanhoudend last van acne.

Toepassing:

Gebruik van Phitex® ClearUp voor een periode van: 12 weken, ’s nachts. Toegepast op kussen. Geen gelijktijdig gebruik van andere producten of behandelingen. Totaalverbruik 1x 50ml Phitex® ClearUp.

Acne was last modified: november 27th, 2020 by rma_ya7hi5p2