De geheimen… huidverzwakkende ingrediënten in jouw product

2 januari 2020 rma_ya7hi5p2 0 Comments

Weet jij wat je gebruikt voor je huid?

Misschien heb je wel eens op de achterkant van je potje onder ‘Ingredients’ gekeken om te zien wat er in zit. Waarschijnlijk heb je het toen ook weer snel omgedraaid… De ingrediënten van jouw cosmeticum staan helaas altijd vermeld in bijna onleesbare woorden.

In deze blogpost laat ik je zien hoe je toch heel makkelijk kunt ontdekken wat er in zit en hoeveel ongeveer van alles. Zo voorkom je dat het natuurlijke beschermlaagje van je huid (het micobioom van je huid) beschadigd en verzwakt raakt. Ook kun je zo meteen snel zien of er slechte ingrediënten in jouw product zitten, én of je voor de gek wordt gehouden.  Omdat ik zelf de producent en ontwikkelaar ben van het cosmeceutical Phitex weet ik wat er achter de schermen gebeurt in de cosmeticabranche. Daarom kan ik je de geheimen achter de ingrediënten met je delen en geef ik je tips en tricks die je nooit had mogen weten…

De belangrijkste reden om te weten wat er in je product zit, is om te voorkomen dat je een huidverzwakkend product koopt. Want mogelijk verzwakt het product dat je nu gebruikt ook jouw huid, zonder dat je het al weet. En als je huid verzwakt, ben je geneigd (altijd) veel producten te blijven gebruiken. Op die manier word je afhankelijk gemaakt van zo’n product. In deze blogpost laat ik je zien hoe je niet meer afhankelijk hoeft te zijn van jouw huidproducten.

 

Resultaat phitex
Resultaat phitex

Als je huid eenmaal verzwakt is door huidverzwakkende ingrediënten zoals bij veel cosmetica, raakt je huid daardoor sneller geïrriteerd. Daardoor ontstaat er jeuk en door het krabben raakt de (bovenste) beschermende huidlaag beschadigd, waardoor de huid nog meer verzwakt, enzovoort. Omdat je huid steeds verder verzwakt, is je huid ook nog eens extra vatbaar voor schimmels en bacteriën.

Ook kunnen kleur- en geurstoffen (parfum, fragrance, etherische oliën) en parabenen na een aantal maanden een allergie veroorzaken. Dit gaat heel geleidelijk en is daarom in het begin niet gelijk merkbaar. Het kan enkele maanden tot een jaar duren voordat deze allergie zich ontwikkeld heeft. Door deze opgebouwde allergie ontstaat een geïrriteerde huid. De geïrriteerde huid gaat jeuken en door het krabben raakt de huid verzwakt, met alle gevolgen van dien.

Hieronder zie je op de eerste foto het gevolg bij iemand die producten heeft gebruikt met huidverzwakkende ingrediënten.  Deze jonge vrouw is gestopt met haar producten die ze jaren gebruikte en heeft gedurende 12 weken Phitex® ClearUp gebruikt om haar huid weer helemaal mooi én gezond te krijgen:

geïrriteerde huid, jeuk, krabben, Phitex

Ingredients / INCI

Om te kunnen zien of jouw product oké is, laten we eerst zien waar je dit kunt lezen. Daarna vertellen we je hoe je kunt zien of in deze ingrediëntenlijst de meest voorkomende huidverzwakkende ingrediënten staan. Zo kun je vanaf nu makkelijk zien of je een product beter kunt laten staan in de winkel, of juist met een gerust hart kunt kopen.

De grondstoffen, ingrediënten die gebruikt zijn om jouw product samen te stellen, staan (verplicht) genoemd op het etiket van jouw product. Deze staan onder ‘INCI’, dit betekent hetzelfde als ‘Samenstelling’, ‘Ingrediënten’ of ‘Grondstoffen’.

Omdat elke grondstof meerdere (scheikundige) benamingen heeft, is er wereldwijd afgesproken om voor de duidelijkheid 1 soort benaming (taal) te gebruiken voor de ingrediënten op het etiket. De afkorting ‘INCI’ staat daarom voor: Internationale Nomenclatuur (=benaming) Cosmetische Ingrediënten.

Hierboven zie je een voorbeeld van de ingrediëntenlijst, in dit geval van Phitex® ClearUp. Ook al zie je onder de INCI de ingrediënten staan, er wordt niet aangegeven hoeveel (%) er van alles inzit. Er is een simpel trucje om hier achter te komen.

Het ingrediënt dat er het meest in zit, staat namelijk bovenaan. Het ingrediënt dat er het minst in zit, tot 1%, staat lager op de lijst. Vanaf 1% en lager staan de ingrediënten in willekeurige volgorde. Zit er in een product bijvoorbeeld alpha-tocopherol (een soort van vitamine E) of zit er Phenoxyethanol (een veilig conserveringsmiddel) in? Dan is dit nooit meer dan 1%. Alles daaronder is minder dan 1%.

Angeldusting en windowdressing

Niet zelden bedrijven fabrikanten ‘slimme’ marketing. Omdat zij weten dat sommige mensen (en jij ook vanaf nu) weten hoe de INCI-lijst is opgebouwd, voegen zij uiterst kleine percentages (soms maar een honderdste van een procent) van heel veel  verschillende ingrediënten toe, die daardoor überhaupt geen werking meer hebben. Hierdoor ontstaat de indruk dat er heel veel % aanwezig is van de ingrediënten die zogenaamd bovenaan de lijst staan. Dit wordt angeldusting genoemd. Windowdressing gaat nog een stapje verder. Een dure werkstof (die door angeldusting) nauwelijks meer aanwezig is voor een werkzame hoeveelheid, wordt breed uitgemeten op het etiket op de voorkant.

Omdat de ingrediëntenlijst bij angeldusting heel lang is, denk je dat bepaalde werkstoffen, vitamines of bijvoorbeeld hyaluronzuur, die zogenaamd ‘bovenaan’ de lijst staan, heel veel in het product zitten, maar eigenlijk kunnen deze ook zo goed als niet aanwezig zijn. Met name wordt deze truc toegepast met de belangrijke werkstoffen, die duurder zijn om in te kopen zoals peptides. Zoals je hierboven kunt zien op de INCI-lijst van Phitex® ClearUp, doen wij niet aan angeldusting. Gewoon 11 functionele ingrediënten en meer niet. De figuur hieronder laat zien hoe je voor de gek wordt gehouden met angeldusting.

Op de INCI-lijst van Phitex® ClearUp zie je dat het conserveringsmiddel Phenoxyethanol helemaal onderaan staat. Het ingrediënt is in ons product voor 0,8% aanwezig. De ingrediënten daarboven, tot aan Caprilic/Capric Triglyceride zijn aanwezig in een hoeveelheid tot 1%. Ook al zijn de dikgedrukte werkstoffen Acetyl Dipeptide-3 Aminohexanoate en Piroctone Olamine in een lager percentage aanwezig dan de 0,8% van de Phenoxyehtanol, wij hebben deze toch bovenaan gezet. Hieronder leggen we uit waarom.

Misleidende verdunningen

Een tweede misleiding wordt namelijk vaak toegepast bij producten met peptides en met bijvoorbeeld Aloë Vera.

Dat zit zo. Peptides zijn zulke krachtige (en dure) stofjes (lees: moleculen) dat er maar een duizendste procent van nodig is in een product om een heel effectieve werking te geven voor de huid. Een hoger percentage kan zelfs averechts werken. Maar… de grondstofleveranciers verkopen hun peptiden in een oplossing. En hier begint het ‘scheef’ te lopen. Wat er gebeurt, is dat de peptide opgelost is in water. Dit geeft veel meer volume aan de dure peptidegrondstof. Deze oplossing als geheel wordt in zijn totaal als 1 grondstof verkocht. Een aanbevolen dosering voor de formulering van zo’n grondstof (peptideoplossing) is dan bijvoorbeeld 10% (peptideoplossing). Hierdoor ‘stijgt’ deze grondstof snel in de INCI-lijst en staat deze al snel als tweede of derde genoemd. De gebruiker denkt dan dat er veel kostbare peptides inzitten, maar in werkelijkheid zit er veel ‘kostbaar’ water in.

Wij zijn hier eerlijk in bij Phitex® ClearUp en vermelden gewoon de hoeveelheid pure peptide (molecuulvolume) per ml op de voorzijde van het etiket. Hieronder zie je dat dit 7 mcg (7 duizendste gram) per ml is. Dat lijkt nu misschien heel weinig, maar dat is niet zo. Uitgaande van een peptideoplossing zou dit bijna 1000x meer zijn. Kortgezegd, in Phitex® ClearUp zit een equivalent van 10% peptideoplossing en dit is de meest werkzame dosering voor deze peptide.

NB.: Door wetenschappelijke testen is bewezen dat een hogere dosering niet beter werkt. Hetzelfde geldt voor de andere werkstof in Phitex® ClearUp, namelijk Piroctone Olamine.

Op de voorzijde van ons etiket hebben wij dit helder en duidelijk benoemd. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van windowdressing. Eerlijker kan niet :-).

Ook Aloë Vera wordt als verdunde grondstof geleverd. Er zijn slechts enkele Aloë Vera-producten (merken) die puur zijn, dat wil zeggen dat het sap direct koud geperst uit het binnenste van de bladeren van de Aloë Vera-plant komt. Maar 99% van de Aloë Vera-producten bestaat uit in water opgelost Aloë Vera-poeder, dat nog maar minimaal aanwezig is en zeker geen werking meer heeft voor de huid. De fabrikant kan dan zeggen: 98% Aloë Vera, maar de werkelijkheid is 95% water en 3% Aloë Vera-poeder. Daarbij komt dat de overgebleven 3% Aloë Vera-poeder door allerlei chemische bewerkingen zelfs geen of nauwelijks bewezen werking meer heeft voor jouw huid. Ze verhitten het en halen het door filters heen. Dit geldt ook voor 99,9% Aloë vera gel. Bij dit proces verliest de gel een groot gedeelte van zijn geneeskrachtige werking. Zonde!

Aloë Vera is een zeer bekend en veelbesproken ingrediënt. Daarom besteed ik hier later nog een aparte blogpost aan. Wil je graag echt goede Aloë Vera kopen? Dan kun je dat met een gerust doen dr. Green. Dr. Green? Ja, dr. Green is een nieuw en heel bijzonder initiatief in de meest pure zin van het woord. Dr. Green verkoopt de beste, speciaal geselecteerde Aloë Vera-planten, waaruit je pure verse Aloë Vera kunt oogsten om direct vanuit de plant op je huid te doen. Beter en krachtiger kan niet. Veel klanten die mij een advies vragen voor hun skincaredetox adviseer ik dit product. De planten van dr. Green kun je blijven gebruiken door gewoon een schijfje van het blad af te snijden en de gel op je huid smeren. Natuurlijker en beter kan niet. Goedkoper ook niet.

Huidverzwakkende ingrediënten

Omdat voor het maken van een goede een blogpost rond de negen uur tijd nodig is, beperk ik mij tot de 5 meest af te raden ingrediënten(groepen). Deze te vermijden ingrediënten zijn al genoeg om de meest onwenselijke producten niet meer te hoeven kopen, zodat je huid een stuk gezonder blijft. In een latere blogpost ga ik verder in op huidverzwakkende ingrediënten. Voor als je écht alles wilt weten…

Ik help je graag met een goed advies. Dus als je een foto stuurt naar info@phitex.nl van de INCI-lijst van het product dat je nu gebruikt, vertel ik je welke ingrediënten oké zijn en welke niet.

Hieronder lees je hoe het zit met geur- en kleurstoffen, alcohol, parabenen, propylene glycol en de zuurgraad van je product.

Geurstoffen

Vermijdt altijd een product met geurstoffen. Geurstoffen, of wel ‘fragrance’ in huidproducten komt gelukkig steeds minder voor. Maar wist je dat een product met een lekker geurtje nog steeds 25% beter verkoopt? .
Daarom wordt de toevoeging van parfum vaak nog enigszins mooi verwoord zoals: ‘Natuurlijke geurstoffen’ , ‘Hypoallergene parfum’ Geurextract gewonnen uit natuurlijke, biologische oliën en ‘(huidvriendelijke)parfum’. Allemaal benamingen die er voor moeten zorgen dat de gebruiker het gevoel heeft dat de geurstoffen niet irriterend zijn. Uiteindelijk blijft het gewoon een slecht ingrediënt voor de huid en is het niets anders dan een ‘Geurstof’, ’Parfum’ of ‘Fragance’.

Geur- en kleurstoffen worden toegevoegd aan je product omdat de geur en kleur ervoor zorgen dat het aantrekkelijker wordt om te kopen. Aangetoond is dat een huidverzorgingsproduct met een lekker geurtje en kleurtje 25-30% beter verkoopt! Ook al doet het niets voor de huid en verzwakt het de huid juist(!). Het kan op termijn allergische reacties veroorzaken met alle gevolgen van dien. Zie de eerste foto van de jonge vrouw een stukje hierboven. De hoeveelheid parfum in procenten is vaak onder 1%. Dit lijkt weinig, maar alles is relatief. Om een voorbeeld te geven; 0,0000000008 gram botox® is dodelijk, maar 10.000 gram water (10 l) per dag ook. Geurstoffen zijn gewoon heel huidverzwakkend. Je vindt het ingrediënt vaak onderaan de ingrediëntenlijst als: ‘Parfum’ of ‘Fragrance’. Kleurstoffen staan aangeduid in cijfers, bijvoorbeeld: CI 7749 (IJzeroxiden (rood)).

Daarnaast is er nog een aantal geurstoffen dat specifiek vermeld staat onder de INCI, vanwege de allergische reacties op termijn. Vind je een van deze terug in je product en heb jij bijvoorbeeld last van rode uitslag (vlekken) op je huid, heb je jeuk of is je huid schilferig? Dan kan dit een allergische reactie zijn op een van onderstaande stoffen die in jouw product zitten:

 • Alpha-Isomethyl Ionone
 • Amyl Cinnamal
 • Amyl Cinnamyl Alcohol
 • Benzyl Alcohol
 • Benzyl Benzoate
 • Benzyl Cinnamate
 • Benzyl Salicylate
 • Butylphenyl Methylpropional
 • Cinnamal
 • Cinnamylalcohol
 • Citral
 • Citronellol
 • Coumarin
 • Eugenol
 • Evernia Furfuracea
 • Evernia Prunastri
 • Farnesol
 • Geraniol
 • Hexyl Cinnamal
 • Hydroxycitronellal
 • Hydroxyisohexyl- 3-Cyclohexene Carboxaldehyde (lyral)
 • Isoeugenol
 • Limonene
 • Linalool
 • Methyl 2-Octynoate

Phitex® ClearUp is volledig vrij van kleur- en geurstoffen. Wij vinden het belangrijker dat ons product goed is voor de huid, dan dat het meer verkoopt.

Alcohol

Sommige soorten alcohol zijn niet goed voor je huid. In het begin helpt een product met alcohol vaak goed (bijvoorbeeld tegen acne) maar na enkele weken droogt het de huid uit, omdat het de huid ontvet. Hierdoor gaat de huid als reactie meer talg (vet) aanmaken, met als gevolg dat je acne juist erger wordt. Vanaf nu word je dus afhankelijk gemaakt van het product met alcohol dat je hebt gekocht.

Ook wordt er ingespeeld op jouw gevoel dat je een vieze huid hebt met alleen maar slechte bacteriën wanneer je acne hebt. Alcohol wekt de indruk dat het alles weer ‘schoon’ maakt. Wat vaak niet wordt verteld, is dat alcohol ook de gezonde en goede bacteriën doodt, waardoor de huid uit balans raakt en verder wordt verzwakt. Het gevolg is een kwetsbare huid met een lage weerstand die alleen maar gevoeliger wordt voor ontstekingen en acne. Daarom is Phitex® ClearUp volledig vrij van elke vorm van alcohol.

Niet alle soorten alcohol zijn slecht, maar onder de INCI kun je de slechte soorten alcohol  makkelijk herkennen aan de volgende namen:

INCI:
 • Ethanol
 • Isopropanol
 • Ethyl alcohol
 • Alcohol denat
 • Isopropyl alcohol

Parabenen

Parabenen worden in veel producten toegepast als conserveermiddel en zijn zonder meer veilig in gebruik.

Toch is ervoor gekozen om geen parabenen te verwerken in Phitex® ClearUp.

Dit heeft vooral te maken met allergene reacties die zich op termijn ontwikkelen op parabenen. Parabenen in een product voor de onzuivere huid is niet wenselijk, omdat parabenen onnodig de gevoelige huid irriteren. Dat maakt het logisch om te kiezen voor een ander conserveringsmiddel dat beter voor de huid is dan parabenen. Voor de conservering hebben wij gekozen voor het bewezen huidvriendelijke ‘Phenoxyethanol’. Dit veroorzaakt namelijk geen allergische reactie van de huid.

Parabenen worden als conserveermiddel gebruikt om te voorkómen dat het product bederft. Sommige mensen zijn allergisch voor parabenen, misschien jij ook wel, zonder dat je het weet. Heb jij bijvoorbeeld last van rode uitslag (vlekken) op je huid, heb je jeuk of is je huid schilferig? Dan kan dit een overgevoeligheidsreactie zijn op parabenen die in jouw product zitten. Kijk eens onder de INCI.

INCI:

Jouw product bevat parabenen als (onder andere) een of meerdere van deze stoffen onder de INCI staan bij de ingrediënten:

 • Ethylparaben
 • Butylparaben
 • Propylparaben
 • Methylparaben
 • Isobutylparaben

Propylene glycol

Propylene Glycol wordt gebruikt om vocht te binden en de werkstoffen dieper in de huid te laten komen. De natuurlijke huidbarrière wordt hierdoor beschadigd. De kans dat je huid op termijn allergisch of geïrriteerd reageert op deze stof, is groot. Propylene Glycol kun je dus beter vermijden in je producten.

INCI

Onder de INCI staat Propylene Glycol genoemd als:

 • Propylene Glycol

Phitex® ClearUp is vrij van Propylene Glycol. In plaats daarvan hebben we gebruik gemaakt van Ecocert® certified Propanediol. Ons Propanediol is een natuurlijk en goedwerkend alternatief en irriteert niet. Het wordt volledig gewonnen uit maïs en is mild voor de gevoelige huid.

Ook belangrijk...

De verpakking

Koop nooit een crème die in een potje zit. (Ook al kost een potje Crème de la mere €800,-). Kies het liefst voor een ‘airless pompverpakking’. Bij crème in een potje komt er lucht (zuurstof) bij, waardoor het product oxideert; hierdoor verliezen de werkstoffen hun werking. Ook komen er steeds meer bacteriën in, omdat je vinger (of zelfs je spateltje) niet steriel is. De bacteriën komen zo in de crème en die vermenigvuldigen zich daar, met alle gevolgen van dien!

Phitex® ClearUp zit in een UV-werende pompverpakking voor een a-septische dosering. De werkstoffen zijn ingekapseld zodat deze niet kunnen bederven (oxideren) door zuurstof. Deze inkapseling blijft zelfs na 4 jaar blootstelling aan de lucht (zuurstof) volledig in tact.

 

De pH-waarde van je product

Gebruik alleen producten die dezelfde zuurgraad hebben als je huid. Zuurgraad wordt ook wel pH-waarde genoemd. Een product kan zuur zijn of het kan ‘basisch’ zijn. Basisch is het tegenovergestelde van zuur.

Een pH-waarde (zuurgraad) van ‘1’, is het zuurst (bijvoorbeeld zoutzuur). Een pH-waarde van ‘7’ is neutraal (bijvoorbeeld water), en is dus niet zuur en ook niet basisch. Een pH-waarde van ‘14’ is het meest basisch. Zepen zijn vaak basisch.

Waar het om gaat, is dat je product dezelfde pH-waarde (zuurgraad) heeft als de pH-waarde van de huid. De huid heeft een pH-waarde van ongeveer 5,3. Zoals hierboven staat, is een pH-waarde van 7 neutraal, dus de huid is met haar pH van 5,3 een klein beetje zuur.

Zuurgraad van de huid

Leuk om te weten is dat ik kort geleden een post heb gemaakt over de pH-waarde (zuurgraad) van de huid en de schadelijke gevolgen voor je microbioom als de zuurgraad verstoord wordt door bijvoorbeeld sulfaten in een product (SLS of SLES’en). Sulfaten zorgen ervoor dat een product schuimt. Ik heb veel problemen gezien door sulfaten, bij veel mensen die mij om advies vroegen. Vermijd dus altijd sulfaten in een wasmiddel (cleanser) of shampoo.

Helaas zijn cosmeticafabrikanten niet verplicht de pH-waarde te vermelden. De pH-waarde kom je dus helaas weinig tegen op de verpakking. Producten met salicylzuur hebben vaak een pH-waarde van 3,8, omdat salicylzuur dan pas werkzaam is. In veel anti-acneproducten en producten voor de onzuivere huid, wordt salicylzuur gebruikt. Salicylzuur, maar ook veel andere zuren, bijvoorbeeld glycolzuur, zijn helaas alleen optimaal werkzaam bij een pH lager dan 4. Een product met een pH lager dan 4 verstoort de natuurlijke zuurgraad van de huid (deze pH is 5,3). Hierdoor bouwt de huid minder goed een gezonde weerstand op om zich weer te kunnen herstellen. Hierdoor blijf je voor je gevoel afhankelijk van huidverzwakkende producten.

Phitex® ClearUp heeft een pH-waarde van ongeveer 5,3 en is daarom dus ideaal voor je huid. De natuurlijke zuurgraad van je huid wordt zo mooi in evenwicht gehouden. Wel zo gezond!

Ten slotte

Zoals gezegd komt er nog een blogpost speciaal over huidverzwakkende stoffen.  Voor nu alvast een weetje: Staan er een of meerdere van onderstaande stoffen op de ingrediëntenlijst van jouw product? Laat het product dan gerust staan als je goed wilt zijn voor je huid. Zeker als ze bovenin de lijst staan.

Balsam of Peru, Bergamot, Cinnamic acid, Mintachtige stoffen, Eucalyptus, Kamfer, Citrusachtige stoffen, Lavendel, Geranium, Methylisothiazolinone, Tea tree olie, Witch hazel, Ylang ylang en Oxybenzone.

Wil je nu alvast alles weten over alle schadelijke ingrediënten en of jouw product veilig is? Kijk dan eens op Skindeep® (www.ewg.org/skindeep/)

Dit is een uitgebreide (Amerikaanse) database met meer dan 75.000 producten en meer dan 50.000 ingrediënten.

Per product is aangegeven of het schadelijke ingrediënten bevat, op een schaal van 0 tot 10. Je kunt op merk, product of ingrediënt zoeken. Als een product of ingrediënt hoog scoort op schadelijkheid (high hazard), kun je je afvragen of je het inderdaad wilt (blijven) gebruiken.

Ik heb met plezier deze blogpost voor jou geschreven en hoop dat je er iets mee kunt. phitex is gespecialiseerd in de onzuivere huid, en ik heb geprobeerd om je een goed advies te geven voor de aankoop van jouw nieuwe huidverzorgingsproducten. 

Wil je gewoon een advies of tip voor jouw huid, contacteer mij gerust op info@phitex.nl of laat hier een reactie achter.

Ik wens jullie een mooie en gezonde huid!

Werner
De geheimen… huidverzwakkende ingrediënten in jouw product was last modified: juli 27th, 2020 by rma_ya7hi5p2